Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängens dag på Iggön

, Naturskyddsföreningen

Att bevara ängens biologiska mångfald är en vikig del av Sveriges klimatarbete. Biologisk mångfald bygger upp jordens ekosystem och utan en rik mångfald kan naturen inte hantera klimatrelaterade kriser.

Biologisk mångfald är hotad - särskilt ängen som har minskat dramatiskt i hela landet under 1900-talet. Numera återstår bara små fragment av dessa en gång så vanliga naturtyper. I början av 1900-talet fanns runt en miljon ängar. Hundra år senare var några tusen hektar kvar. Tack vare ideella krafter och engagerade lantbrukare är nu ängsarealen ca 7000 ha.

Naturskyddsföreningen gör sitt bästa för att rädda de blomstrande ängar som ännu finns kvar. Varje år under Ängens dag samlas medlemmar på ett hundratal platser runt om i landet för att göra en praktisk naturvårdsinsats genom att slå och hålla ängsmark öppen.

Lördagen den 15 augusti anordnar Naturskyddsföreningen i Gävle således lieslåtter på ängen Storåkersbacken på Iggön.

Vi kan alla vara med och slå ett slag för mångfalden genom att komma på Ängens Dag (Ring 026-68 69 66 för information), köpa kött från betande djur och välja Krav-märkta varor när vi går och handlar.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel