Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Änglaspel

Annons
Erik Boberg började 1946 göra adventsljusstakari en källarlokal i Gävle. 1948 kom idén tillett roterande änglaspel som drevs av värmen fråntända stearinljus, och det blev mycket populärt. Expansionenkrävde administrativ ordning, och AB Andersson & Boberg bildades.
Under 1952 tillverkades 75.000 spel, varav inte mindre än68.000 exporterades till USA.
AB Andersson & Boberg, som även producerade svarvadedetaljer till verkstadsindustrin, flyttade 1955 till Hille ålderdomshemsgamla uthus och 1963 till en ny fabrik i Hille. Änglaspelen,som exporterades till ett 25-tal länder, stod för enstor del av produktionen. En tid tillverkades 7.000 änglaspelom dagen.
Bolaget blev dotterbolag till Automatindustrier AB, som 1974såldes till investmentbolaget Promotion. Då slogsföretaget ihop med Optimus i Upplands Väsby, dit änglaspelstillverkningenflyttades.
Julen 1995, inför Gävle stads 550-årsjubileum1996, ställdes ett änglaspel i stort format överfontänen på Stortorget. Julen därpå placerades det i Rådhusesplanaden. Utformningen av spelet - färgenansågs fel och ljudet för dovt - ifrågasattesoch projektet blev kritiserat.
1997 flyttades spelet till leverantören ScandinavianMetal Products, SMP, i Valbo. Där tillverkas numera ävende små förebilderna. Det stora spelet ställdespå taket till fastigheten Farmekhuset/Betongen därSMP har sin verksamhet. Hyresgästerna har senare röstatför att fastigheten ska kallas Änglahöjden.
Det stora änglaspelet, som är 8,7 meter högt,finns med i Guinness' rekordbok.