Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Änglaspel

Erik Boberg började 1946 göra adventsljusstakari en källarlokal i Gävle. 1948 kom idén tillett roterande änglaspel som drevs av värmen fråntända stearinljus, och det blev mycket populärt. Expansionenkrävde administrativ ordning, och AB Andersson & Boberg bildades.
Under 1952 tillverkades 75.000 spel, varav inte mindre än68.000 exporterades till USA.
AB Andersson & Boberg, som även producerade svarvadedetaljer till verkstadsindustrin, flyttade 1955 till Hille ålderdomshemsgamla uthus och 1963 till en ny fabrik i Hille. Änglaspelen,som exporterades till ett 25-tal länder, stod för enstor del av produktionen. En tid tillverkades 7.000 änglaspelom dagen.
Bolaget blev dotterbolag till Automatindustrier AB, som 1974såldes till investmentbolaget Promotion. Då slogsföretaget ihop med Optimus i Upplands Väsby, dit änglaspelstillverkningenflyttades.
Julen 1995, inför Gävle stads 550-årsjubileum1996, ställdes ett änglaspel i stort format överfontänen på Stortorget. Julen därpå placerades det i Rådhusesplanaden. Utformningen av spelet - färgenansågs fel och ljudet för dovt - ifrågasattesoch projektet blev kritiserat.
1997 flyttades spelet till leverantören ScandinavianMetal Products, SMP, i Valbo. Där tillverkas numera ävende små förebilderna. Det stora spelet ställdespå taket till fastigheten Farmekhuset/Betongen därSMP har sin verksamhet. Hyresgästerna har senare röstatför att fastigheten ska kallas Änglahöjden.
Det stora änglaspelet, som är 8,7 meter högt,finns med i Guinness' rekordbok.