Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörigcenter ger anhöriga avlastning

GÄVLEI fyra år har Hugo Söder hjälpt hustrun Vera hemma i lägenheten på Söder. Numera får de då och då avlastning via Anhörigcenter. Då handlar han eller guidar en grupp Gävlebesökare medan någon av Anhörigcenters anhörigstödjare finns hemma hos Vera Söder.

Anhörigas situation har uppmärksammats under senare år. Inför starten av Anhörigcenter, som han var med och invigde, för snart två år sedan berättade Hugo Söder i GD att han hoppades på bland annat avlastning och matlagningskurser. Och han tycker att verksamheten, som efter årsskiftet är permanent, blivit vad han hoppades.
- Jag tycker att de är toppen. Att de lyckats så jädra bra, inte bara med projektet utan också med personalen, säger han och öser beröm över anställda och frivilliga.

Varannan vecka
Han brukar gå dit varannan vecka, alltför sällan tycker han, men ringer och blir uppringd dessemellan. Hustrun Vera har följt med en gång. Men han tycker att det är bökigt att ta sig in där med rullstol. Dess viktigaste uppgift är att få kontakt med personer som behöver dela problemen med någon och få goda råd i lugn och ro tycker han.
Hugo, som är 89 år, och Vera Söder har varit gifta i dryga 63 år. Sedan ett par veckor är hon på sjukhuset. Därför berättar han själv om deras liv tillsammans de senaste åren, sedan hon börjat behöva hjälp efter ett höftledsbrott och en blodpropp.
- Vi kan diskutera och samarbeta. Vi delar sorger och bekymmer och vi strider aldrig även om tålamodet tryter, säger han.
De har klarat sig själva till för några veckor sedan då hemtjänsten började komma på morgonen. Någon matlagningskurs har det inte blivit, men han reder sig bra med färdiga pannkakor, bruna bönor i plastkorv, köttsoppa på burk, falukorv och potatis. När det gäller såser tar han hjälp av hustrun. En städfirma kommer var tredje vecka. Dottern ställer också upp tillsammans med sin man när de kan. Största problemet är lyften som gett honom ont i ryggen.
- Det är inget som är svårt om man har tid på sig. Men jag blir så förtvivlad när hon har ont, får andnöd och ångest, säger han.
Hälsocentralen innebär en trygghet.
Kvällarna kan bli långa tycker han, men ger honom tid att läsa och ägna sig åt sin hobby, att brodera.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se