Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörigcenter har öppet varje dag

GÄVLEEfter knappt två år har Anhörigcenter regelbunden kontakt med 325 av de gissningsvis runt 3 000 personer som tar hand om någon anhörig hemma.

- Vi ska finnas till som en oas för den som behöver vila eller stöd, säger verksamhetschef Kerstin Weivert.
Hon säger att många som vårdar någon hemma inte ser att man själv också kan behöva stöd. "Det är nog inte så farligt", "andra har det värre" går tankarna. Det kan vara skuldbelagt att säga att det blir tungt att ta hand om någon som man tycker om.
- Där har vi en jätteviktig roll. Man får känna att man är trött och less. Det är inte fult att göra det. Vi får ta reda vad de skulle behöva för att orka det här lite bättre, säger Kerstin Weivert.
Anhörigcenter har öppet varje dag för råd, stöd, en pratstund, samtalsgrupper och ordnar utbildning och utflykter. Sedan i januari finns två anhörigstödjare anställda som kan lösa av den som behöver. Besökarna är i alla åldrar.
- Vi ser en ökning av att man vill ha någon att prata med. Många besökare beskriver att man tappar sitt sociala nätverk, vänner drar sig undan eller man orkar inte själv hålla kontakten, säger Kerstin Weivert.
Anhörigcenter startades med statliga pengar men är nu i kommunal drift i samarbete med föreningar och frivilliga. De senaste åren har anhörigas situation börjat uppmärksammas. Kerstin Weivert säger att man sett behovet länge och nu tar ansvar för det.
- Krasst så är vi beroende av de här personerna. Men man kan också se det så att de som vill göra det här ska få chansen att göra det.
Hon ansvarar också för de cirka 80 personer, även några över 65 år, som anställts av kommunen som anhörigvårdare.
Framtidsplaner för Anhörigcenter är öronmärkta korttidsplatser och en husbil för att kunna nå människor som har svårt att komma till centrala Gävle.
ANNA BAGGE