Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ankarhusens hyror klara

På de flesta håll i landet är hyresförhandlingarna nu klara.

En sammanställning från Hyresgästföreningen visar att hyrorna i snitt höjs med tre procent vilket motsvarar 150 kronor i månaden för en genomsnittlig trea.

För hyresgästerna i Ankarhusens lägenheter i Gävle blev hyreshöjningen från den 1 januari i år 2,95 procent. Fastighetsägaren krävde till en början en höjning på fem procent för att kunna täcka ökade kostnader – bland annat för räntor.

Under förhandlingens gång sänkte Riksbanken reporäntan och Hyresgästföreningen kunde hävda att Ankarhusens ursprungliga krav inte längre var motiverade. Parterna kunde till slut enas om en betydligt mindre höjning.

Som GD skrivit tidigare resulterade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna i en genomsnittlig höjning på 3,7 procent från 1 januari i år.

Hyreshöjningen fördelas enligt en modell som innebär att förändringen för den enskilde hyresgästen kan bli allt från 0 till 5,95 procent.