Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anki och Sofie har dragit igång "Trygg hemgång från krogen" i Gävle

Det har gått fort. Bara förra helgen såg de att två killar i Eskilstuna hade startat något som de kallade "Trygg hemgång från krogen". Nu har Anki och Sofie startat en systergrupp i Gävle. På mindre än en vecka har de fått mer än 700 medlemmar.

Anki Åhrman blev inspirerad av killarna i Eskilstuna. De hade en kompis som blivit utsatt på väg hem från krogen därför kände de att de ville göra något. För bara någon vecka sedan startade de verksamheten "Trygg hemgång från krogen". Gensvaret blev enormt och Anki ville göra samma sak här.

– Jag kände direkt att det här behöver Gävle ha! Säger Anki Åhrman. Jag pratade med min dotter Sofie och hon tyckte som jag. Jag kontaktade killarna i Eskilstuna och frågade om vi kunde starta en systergrupp i Gävle. Det gick jättebra och nu har vi fått massor med positiv respons. Vi har 700 medlemmar bara sedan i söndags, visst är det bra!

Anki har också hört berättelserna. Om vänners bekanta som har blivit utsatta för våldtäktsförsök och andra ofredanden på väg hem från krogen. Hon vill att människor ska kunna känna sig trygga även när de går hem sent på kvällarna. Många verkar tycka samma sak, lovorden har strömmat in. "Vilket bra initiativ! Kanonbra gjort!" är vanliga reaktioner.

– Bara den känslan är värd jättemycket, säger hon. Att veta att det finns så många som skulle vilja ha vårt sällskap. Ingen ska behöva känna sig rädd eller illa till mods när man är på väg hem.

Grundtanken är att Anki, Sofie och deras vänner i gruppen ställer upp och följer med andra personer som tycker att det är obehagligt att gå hem ensam när det är mörkt. Det kan vara efter en fest, efter krogen eller om någon har jobbat sent. Det spelar ingen roll om det är en tjej eller kille, ung eller gammal, alla som vill får sällskap.

De är inga utbildade vakter utan helt vanliga medmänniskor som vill göra Gävle till en tryggare stad. Det mesta är klart, det fattas bara några bitar innan vandringarna drar igång. Den här veckan har Anki använt sitt privata mobilnummer och gruppen behöver egna mobiltelefoner med separata nummer därför söker de efter en sponsor. De kommer att turas om att ha jour och att vara på stan, i första hand under fredag- och lördagkvällar. De som är på uppdrag kommer också att bära västar med orden "Trygg hemgång" på ryggen.

De har också diskuterat mycket om säkerheten. Det är viktigt att man kan lita på den som ska göra sällskap hem. Medlemmarna har registrerat sig via Facebook och där kommer de som har helgens jour att bli presenterade. Just nu håller grundarna dessutom på att ta fram en app som kan legitimera medlemmarna och visa att man är godkänd. "Trygg hemgång från krogen" har spridit sig till fler städer än Gävle, både Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar och Varberg har redan hakat på. Grundarna i Eskilstuna har jobbat för att bli en rikstäckande förening och i fredags kväll blev även det klart.

Nu är Ankis och Sofies förhoppning att verksamheten i Gävle drar igång på allvar redan nästa helg.

– Vi hoppas verkligen det! Det som fattas är två mobiler med fast nummer. Vi kommer att jaga sponsorer till det under veckan.

Läs om grundarna i Eskilstuna här (Extern länk): http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.3512926--trygg-hemgang-hyllas-pa-natet

Länk till facebooksidan "Trygg hemgång från krogen (Gävle)"