Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anklagad för våldtäkt får 60 000

GÄVLEEn av de två män som var häktad i fyra månader förra året, misstänkt för våldtäkt, har fått 60 000 kronor i skadestånd av staten.

Gävlebon som i dag är 22 år dömdes till två års fängelse och utvisning av tingsrätten i Gävle för att ha våldtagit en kvinna i 20-årsåldern.
Hans i dag 29-årige släkting fälldes för att ha våldtagit kvinnans manlige kamrat.

På krogen
Lördagskvällen den 26 maj var kvinnan och hennes kamrat på krogen. Där träffade de 22-åringen som kvinnan kände sedan tidigare.
Det blev tal om efterfest och sällskapet gick hem till 22-åringen, där hans äldre släkting väntade.
Tequila och några glas dukades fram. Den manlige kamraten, som följt med eftersom kvinnan bett honom, drack inte så mycket. Kvinnan drack desto mer.
22-åringen ledde den berusade kvinnan till en säng i ena änden av rummet, där de hade sex.

Våldtagen
När kvinnans kamrat ville gå hem stoppades han av 29-åringen och blev våldtagen.
22-åringen och 29-åringen överklagade tingsrättens fällande domar till hovrätten.
Domen mot 29-åringen som våldtagit en man slogs fast: två års fängelse och utvisning.
Däremot friades 22-åringen. Hovrätten ansåg att det inte fanns något som tydde på att han använt våld för att få sex.
Åklagarens linje var att det krävs mindre våld för att våldta en redlöst berusad person eftersom hon inte har möjlighet att värja sig.
Men att kvinnan hade 3,0 promille alkohol i blodet och var nästan medvetslös när polisen kom till platsen behövde inte tyda på att hon var lika hjälplös vid tiden för samlaget, ansåg hovrätten. Detta trots att Rättsmedicinalverket sagt att alkoholhalten i kvinnans blod sannolikt varit ännu högre under natten, innan blodprovet togs.
22-åringen hade suttit häktad i nästan fyra månader när han släpptes.
Åklagare Ann-Marie Sjöberg försökte föra ärendet vidare genom att kontakta Riksåklagaren, RÅ, som har möjlighet att överklaga till Högsta Domstolen, HD.
RÅ tyckte inte att ärendet var intressant nog. Man ansåg att den springande punkten var hur tingsrätten och senare hovrätten värderat de framlagda bevisen.
HD går sällan vidare med ärenden utifrån frågor om hur bevis ska värderas. För att ta upp ett ärende vill HD att det kan fungera som prejudikat - det vill säga som mall i framtida, liknande rättegångar.

RÅ sa nej
Även 29-åringen ville överklaga, men också här sa RÅ nej.
Nu har alltså 22-åringen fått 60 000 kronor i ersättning för lidande efter att ha ansökt om pengarna hos justitiekanslern, JK. Åklagare Ann-Marie Sjöberg anförde att summan borde skrivas ner eftersom mannens eget beteende enligt henne bidrog till frihetsberövandet.

Nekade först
Först förnekade han någon som helst sexuell kontakt med kvinnan, småningom medgav han till viss del och i hovrätten - slutligen - medgav han att samlag ägt rum, skriver åklagaren i anförandet.
- Men jag blev inte förvånad över att han fick ut hela summan, säger Ann-Marie Sjöberg. Jag anförde det jag kunde.

MARIAM NARAGHI
026-15 96 39
mariam.naraghi_gd.se