Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmält par gör egen anmälan

SANDVIKEN
Ett par i Hofors anmäler en distriktsläkare, han är också försäkringsläkare i Borlänge, till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Anledningen är att läkaren anmält paret till försäkringskassan för att de arbetat trots att den ena är sjukskriven och den andra förtidspensionär.

Annons
Verksamheten växte
Paret ifrågasätter om en läkare verkligen ska lyssna på "anonyma anmälningar".
Kvinnan i familjen är förtidspensionär och mannen är sjukskriven sedan drygt ett år tillbaka. För några år sedan började kvinnan som hobby åka på auktioner och handla möbler och annat som hon sedan fixade till. Mycket gick till barnen när de flyttade hemifrån. En del bekanta fick också köpa grejor.
Verksamheten växte och paret köpte en lokal som höll öppet några timmar lördag och söndag. Samtidigt registrerade de en firma på mannen och skaffade revisor. De började också ha öppet fler dagar i veckan.
- Jag ville att allt skulle gå rätt till, säger kvinnan till GD.
Som förtidspensionär har hon rätt att vara verksam bara hon inte tar ut någon lön.

Anmälde paret
Efter ungefär ett år fick hennes sambo besvär med ryggen. Det konstaterades att han hade diskbråck och han blev sjukskriven. I och med detta kunde han inte hjälpa till i firman, söner och släktingar fick rycka in.
- Men jag ville att han skulle vara i lokalen med mig för att få lite social kontakt, säger kvinnan. Det är så många som kommer och vill prata.
I maj anmälde en distriktsläkare paret till försäkringskassan. I anmälan skriver han: "Det har kommit till vår kännedom att patienten har affär och arbetar aktivt." /.../ "Det har vidare kommit fram anonyma anmälningar hit också angående maken (namn) som under pågående sjukskrivning skulle arbeta i affären med mera."
Det är denna anmälan som fått paret att anmäla läkaren till HSAN. I anmälan framgår att de båda känner sig kränkta över att läkaren inte pratat med dem och att han lyssnat på anonyma anmälningar. De undrar hur de ska kunna ha förtroende för en läkare och var etiken och moralen finns i detta.
Deras anmälan till HSAN slutar: "Hofors är ett litet samhälle och vissa blir ofta och mycket utsatta, både för anonyma anmälningar och smutskastning, allt bottnar i avundsjuka och missunsamhet, var finns botemedlet."

"Går i ständig skräck"

Kvinnan berättar att de nu tänker avveckla sin affär och hoppas att de kan hitta en köpare till lokalen.
- Som det är nu får vi inte in pengar så att det räcker för att täcka kostnaderna. säger hon. Jag går i ständig skräck för att få en betalningsanmärkning. Det har jag aldrig haft.
Gefle Dagblad har förgäves sökt den anmälda läkaren.

LOTTA HILDINGSON