Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Ekström: Jag kommer för att diskutera kunskapslyftet, kompetensförsörjning och matchning

Här i Gävleborg är arbetsmarknaden stark. För näringslivet totalt är stämningsläget det högsta sedan hösten 2007. Detsamma gäller näringslivets rekryteringsplaner, enligt Arbetsförmedlingen. Det är en viktig anledning till att jag har valt att komma hit, skriver Anna Ekström som besöker Gävle i dag 29 maj.

I Sverige finns just nu cirka 350 000 arbetslösa, samtidigt som både näringsliv och offentlig sektor letar med ljus och lykta efter arbetskraft och ungefär 100 000 jobb är vakanta. En stor grupp nyanlända behöver också undervisning i svenska, yrkesutbildning eller kompletterande utbildning, praktik och jobb.

Av Arbetsförmedlingens prognosrapport framgår att matchningsläget i Gävleborgs län är svårare än på länge. På senare tid har arbetsgivarna inte bara haft svårt att rekrytera till arbeten som kräver längre eftergymnasial utbildning utan också till yrken som kräver gymnasieutbildning, till exempel vid vård och omsorgsprogrammet. Samtidigt har så kallade enklare arbeten som tidigare inte krävt någon särskild utbildning minskat.

På grund av kompetensbristen är jag i Gävle i dag måndag 29 maj för att prata om regeringens kunskapslyft, om kompetensförsörjning och matchning. Jag kommer specifikt att diskutera den satsning regeringen gör, tillsammans med kommunerna, för att öka tillgången till yrkesutbildning för vuxna.

Regeringen satsar nu tillsammans med kommunerna för att skapa fler platser inom yrkesutbildning för vuxna. Yrkesvux är yrkesgymnasieprogram/kurser, fast inom vuxenutbildning. För att få del av satsningen krävs att minst tre kommuner samarbetar och tillsammans finansierar lika många utbildningsplatser som det statliga bidraget finansierar. Konstruktionen är ny sedan årsskiftet och skapad utifrån en insikt om att förutsättningen för att det ska finnas ett stort utbud av yrkesvuxenutbildningar kräver att det organiseras regionalt.

Inom ramen för statsbidraget är delar av satsningarna på regionalt yrkesvux reserverade för studerande som läser svenska för invandrare (SFI) och svenska som andraspråk inom komvux och särskild utbildning för vuxna (särvux) på grundläggande nivå. En stor andel av de arbetslösa är utlandsfödda.

Här i Gävleborg är arbetsmarknaden stark. För näringslivet totalt är stämningsläget det högsta sedan hösten 2007. Detsamma gäller näringslivets rekryteringsplaner, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är en viktig anledning till att jag har valt att komma hit, som en av de första platserna jag besöker inom ramen för min kompetensförsörjningsresa. Tillsammans med representanter från näringslivet, politiker, Arbetsförmedlingen och kommunernas vuxenutbildningsorganisation kommer jag att diskutera vad som fungerar och vad som inte gör det. Tillsammans kan vi se till att den regionala vuxenutbildningen är en självklar del i svaret på arbetslivets kompetensförsörjningsbehov.

Anna Ekström

gymnasie- och kunskapslyftsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel