Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Eriksson undersöker människovarats villkor på albumet "Ghost Inside Ghost"

Anna Eriksson/
"Ghost Inside Ghost"
/Lamour Records
/Betyg: 4 av 5

Göteborgstonsättaren Anna Erikssons andra album (och första på Gävlebolaget Lamour) består av ett antal beställningsverk arrangerade för My Hellgren, cello, Åsa Nordgren, sopran, Anna Svensdotter, flöjt och Sara Sjödahl, preparerat piano och dragspel.

Resultatet är ömsom roligt och medryckande, ömsom gripande och skört. De korta styckena binds raffinerat ihop, trots att inspirationen kommer från så vitt skilda håll som Beethovens ”Spöktrio”, elementarpartiklar, ping-pongbollar, moln och den buddhistiska Diamantsutran.

Stigande glissandon och asiatiskt färgade melodistämmor och slagverkseffekter, staccaton i skilda tempon och outsägligt vacker sång lyfter samlat och enskilt i klara musikaliska gestalter. Ofta, inte bara i de tydligt zen-influerade styckena, uppfattar jag ett existentiellt vemod, som vill Anna Eriksson med sin musik undersöka människovarats villkor i ett universum vars materia visserligen vibrerar men som struntar i just oss, och gör det blankt.

...

"Ghost Inside Ghost" på Spotify.