Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna fick barn först vid 33

Anna Leima var 33 år när hon födde sitt första barn, Todd, och 35 när minstingen Sid kom.
– Jag var inte mogen innan. Det var en massa saker jag ville göra; resa, plugga...

– Ur medicinskt och biologiskt perspektiv kanske det inte är idealiskt, men från mental synpunkt var det bäst för mig, säger hon.

Det tog tid innan hon kände att hon ens ville ha barn.

– Jag tänkte länge att jag inte ville ha barn, fattade inte vad man skulle ha dem till egentligen, säger hon och skrattar.

När hon var 26 år träffade hon sin blivande man.

– När jag hade levt loppan ett tag och varit ute och rest då började jag känna att jag nog ville och att det i så fall började bli dags, berättar hon.

Oavsett den biologiska aspekten tror Anna att det är viktigt att hinna leva lite innan första barnet kommer.

– Barnen ska komma när föräldrarna är redo. Jag skulle inte ha velat ha barn när jag var yngre. Och jag vet inte hur man ska göra för att få folk att vilja skaffa barn när de är yngre. Vi lever så materiellt i dag och vill ha saker i ordning innan barnen kommer. Jag säger inte att någon ålder är bättre eller sämre att få barn i, men i mitt fall var det här bra.

Hon har fast jobb, bra boende och stabil ekonomi. Anna och hennes man delar föräldraledigheten lika, båda är lediga på halvtid. Treårige Todd har redan varit till London och Costa Rica.

I september ska hela familjen ut och resa i tre månader, i Thailand och Malaysia.

– Jag är glad över det liv jag har nu och det liv jag hade innan barnen kom. Jag har fått det bästa.