Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Gullberg: Oacceptabelt att Kommunstyrelsens ordförande förhalar intervju mitt i politisk kris

Artikel 6 av 10
Nya styret i Hofors
Visa alla artiklar

På tisdag har det gått nästan två veckor sedan Gefle Dagblad för första gången bad Linda-Marie Anttila, det nya s-märkta kommunalrådet i Hofors, om en intervju med anledning av det kaos som brutit ut i kommunpolitiken.
Det är både orimligt och oroväckande att Hofors högsta politiker duckar intervjuer.

Tolv dagar, ett antal telefonsamtal rakt in i röstbrevlådan och en ohygglig massa sms senare får Gefle Dagblads reporter på tisdag äntligen intervjua kommunstyrelsens ordförande – men när så sker är Linda-Marie Anttila inte ensam.

Endast i närvaro av representanter från de två nya samarbetspartierna Liberalerna och Centern, deklarerar kommunalrådet via sms att intervjun kommer att ske, trots att GD uttryckligen sagt att vi inte har frågor till samarbetspartierna (de har nämligen redan svarat i telefon, för över en vecka sedan).

Tisdag eftermiddag möter vi alltså en delegation vi själva inte efterfrågat, för att ställa frågor till en enda person, som själv inte tycker att intervjun är helt nödvändig, eftersom "det inte hänt något nytt". Jovars. Det finns en liten risk för tryckt stämning. Men det är inget mot läget i Hofors just nu.

Tolv dagars tystnad är remarkabelt, mitt i en galopperande lokalpolitisk kris. Hoforspolitiken är i gungning, när socialdemokraterna samarbetar med borgerliga partier, alliansen upplösts, det kastas grejer på möten och gamla samarbeten spricker.

Det är ett läge då invånarna i Hofors kan förvänta sig att den högsta politikern i kommunen, ny dessutom och någon Hoforsborna helt säkert vill veta mer om, inte tvekar en sekund att trycka på återuppringningsknappen redan första gången tidningen hör av sig om en intervju.

Men Linda-Marie Anttila har ännu inte svarat på samtal.

Istället skriver hon (i ett av många sms) att ” om en intervju ska ske så vill jag enbart göra det ihop med C och L.”

Hon svarar också ”de närmsta dagarna sker inget nytt. Utan allt kommer falla på plats med tiden, då kommer vi ge mer info.”

Allt kommer att falla på plats med tiden. Jodå. Det brukar vara en taktik att hålla sig undan tills stormar blåser över. Men det är en taktik som sällan fungerar på medier.

Hoforsborna ska kunna förvänta sig att kommunalrådet svarar på Gefle Dagblads frågor. Hoforsborna ska också kunna förvänta sig att den högst ansvariga politikern inte dikterar villkor för en intervju, eller nyhetsvärderar åt oss att det inte finns något nytt att prata om.

Kanske är det just att Anttila är ny som gör att hon missar att en del av jobbet är just att vara tillgänglig. Men det är icke desto mindre hennes jobb.

Vårt jobb är att ställa frågorna.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare

Läs mer: Här svarar Linda-Marie Anttila på Anna Gullbergs kritik

Läs även: Bråk på möte satte stopp för S- och V-samarbete i Hofors – vänsterpartist kastade penna: "Det brast för mig"

Läs även: Historiskt nytt styre i Hofors – men L och C kräver inget i gengäld

Läs även: Bawar Ismail: Politiskt kaos i Hofos – då vill kommunalrådet inte svara på frågor

Läs även: Kommunalrådet i Hofors får kritik efter bråkigt möte – duckar GD:s frågor om nya styret