Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Gullberg: Om GD inte fanns...

 
Tryckfriheten 250 år
Visa alla artiklar

Om GD inte fanns skulle förstasidan du just läst kunna vara den enda superlokala nyhetsförmedling som erbjöds. Ett sammelsurium av rykten, lögner, obekräftade uppgifter och oansvariga publiceringar.

Publiceringarna är autentiska. Gjorda av privatpersoner i sociala medier, som använt kraften i det massmedia som är sociala medier, för att oansvarigt sprida sådant som inte är sant.

Hur skulle ett samhälle som enbart byggde på lösa rykten se ut?

Hur skulle du kunna lita på något du läste? Hur skulle du kunna få upprättelse om någon spred lögner om dig? Hur skulle makten kunna ställas till svars på riktigt om ingen tog ansvar för att ställa opartiska frågor? Vem skulle vara på din sida?

Om inte grundlagsskyddade medier som Gefle Dagblad och Arbetarbladet fanns i Gästrikland skulle sannolikt inte de vita fläckarna på kartan fyllas av radio och teve, som i mycket lägre utsträckning finns närvarande i lokalsamhället.

Det är värt att tänka på idag.

Sverige firar 250-årsjubileum av Tryckfrihetsförordningen, världens äldsta lagstiftning till skydd för yttrandefrihet.

Den ger medborgarna insyn, och skydd att vara anonyma om de vill det, och pressen makt att publicera, utan inblandning från staten.

Men vid sidan av denna avgörande demokratiska rättighet så innebär den också i förlängningen ett mycket stort ansvar för de medier som verkar under Tryckfrihetsförordningen.

Varje publikation som faller under den måste ha en ansvarig utgivare, som juridiskt är ensam ansvarig för allt som publiceras.

Friheten kommer med ett ansvar. Och utan ansvarstagande medier, som är fria att granska, som medborgarna är fria att meddela sig med, och vars journalister har möjlighet att utöva sitt yrke utan rädsla för hot och hat och repressalier från myndigheter, företag, intresseorganisationer eller privatpersoner så skulle dina fri- och rättigheter vara kraftigt inskränkta.

Det är värt att tänka på idag.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad

PLUS: Politiker i Gävle och Sandviken vill hindra poliser från att slå larm till media: "Det är allvarligt"