Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Gullberg: Rum för debatt i Nya Tidningshuset

Nya turer i den infekterade politiska striden i Gävle pågår, hårdbevakat av GD sedan i somras. Det känns som om valåret redan har börjat, och det med en rivstart.

Annons

Ändå är det ingen större skillnad mellan sommar och höst i nyhetstempot på redaktionen.

Förutom att följa de ständiga turerna i kommunens ledning har en rad allvarliga olyckor och grova brott präglat nyhetsbevakningen. Under sommaren har vi har rapporterat om Sätramordet, granskat bilbränder på Brynäs och träffat en av Ryssland terrorefterlyst man bosatt i Gästrikland. Vi har åkt till Litauen på reportageresa för den stora granskningen av de utländska stöldligorna, där vi följde brotten från de drabbade här hemma hela vägen ner till de stora marknader där stöldgods slussas, och vi avslöjade den mest fikarumsdebatterade av alla nyheter - den Misstänkt ubåt på botten i Gävle Hamn – anmält till Försvarsmakten: "Stort föremål som låg i farleden, som sedan var borta"

Massor av lokal journalistik, som berättar sådant gävleborna inte visste.

Vid sidan av nyhetsrapporteringen har debatten varit het på insändarplats, och vi har satsat stora resurser på att engagera oss som huvudsponsorer av Gävle Pride, för andra året i rad. Också det blev föremål för läsardebatt.

Den rätta mixen av nyheter och åsikter är det som gör lokaltidningen relevant. Ni är med och skapar innehållet genom att engagera er. Att vara överens är inget mål, att fortsätta prata med varandra är det definitivt.

Och det engagemanget vill vi ta ett steg till. En viktig anledning till att vi flyttade till våra nya lokaler var möjligheten att skapa en ny mötesplats för Gävleborna, där åsikter kan brytas och samtal kan föras i olika frågor, både tunga och mindre allvarsamma.

Och vår nya miljö är inspirerande.

Hemma på nedre Brynäs trivs vi bra, trots att vi bodde 122 år på den gamla adressen. På de nymålade väggarna sitter historiska tidningar som minner om det, och mitt i huset finns en stor ljusgård som inspirerats av Boulognerskogen, det är trä och grönt för hela slanten. Ljuset kommer uppifrån, och gör varje fikastund till en stunds välbehövlig ljusterapi. Det är lekfullt, det är harmoniskt, och det är allt det där som Fredrik Lindström skojade om, ”ljust och fräscht” i kubik.

Visst blir ni lite nyfikna? Även om det går att fnysa åt det där med yta och ytlighet så är en fin arbetsmiljö inte alls oväsentlig för trivseln. Och fint tycker vi att vi har fått det. Vi gillar våra nya lokaler, för att de möjliggör möten på ett sätt som vi inte haft tidigare. Möten vi vill ha med er läsare och annonsörer.

Lördagen 16 september slår vi upp dörrarna, och bjuder in till öppet hus. Det blir kaffe, tårta, intressanta gäster, mingel och samtal om både nyheter och journalistik.

Under resten av hösten fortsätter vi med spännande möten och debatter i Nya Tidningshuset, och relevant lokal journalistik i GD förstås.

Jag hoppas att ni vill hänga med oss.

Anna Gullberg, chefredaktör

Annons