Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Gullberg: Svårt att få politikerna att svara på GD:s undersökning

Artikel 7 av 11
Tryckfriheten 250 år
Visa alla artiklar

KRÖNIKA. Den fyller 250 år, tryckfrihetsförordningen, men nog har det under det stora jubileumsåret emellanåt känts som att jubilaren suttit ålderstigen i ett hörn på kalaset och skruvat på hörapparaten och förgäves ropat Hallå! Hallå! medan gästerna mumsar tårta och pratar om något helt annat. Rätten till privatliv till exempel. Eller rätten att slippa bli kränkt.

Den dryga åldringen som bara tjatar om osexiga men demokratiskt nödvändiga saker som meddelarfrihet, offentlighetsprincip, anonymitetsprincip, skyddet för den som vill lämna uppgifter till medier, vikten av granskande medier, i synnerhet i lokalsamhället, har i stor utsträckning fått lyssna till ljudet av sin egen röst.

Hur viktiga är frågor om tryck- och yttrandefrihet för våra politiker? För tjänstemännen i kommunen?

De senare glömde trist nog bort trycket i tryckfriheten när inte lokalpressen först bjöds in till den tre dagar långa festival i Gävle som pågår i detta nu om just – tryckfrihetsförordningen. Det rättade till sig, men inte förrän pressen påmint.

De förra har Gefle Dagblad frågat ut i detalj. Resultatet såg ni publicerat på fredagen, i vår stora undersökning om tryckfrihet och yttrandefrihet.

Det finns problem, det står klart när vi tittar på svaren från politikerna. Samtidigt finns där också ett dolt problem av större sort – i underlaget saknas nämligen ett väsentligt antal, 137 närmare bestämt.

En stor del av dessa är dem som valde att inte svara. Trots att de är folkvalda. Trots att vi påminde. Trots att det är året då dessa frågor firar 250 år.

Vår ambition var att täcka in samtliga folkvalda i kommun, landsting och riksdag i Gästrikland. Enkäten gick ut till 245 politiker. Men efter ett par veckors svarstid var det en bråkdel som svarat, trots påminnelser.

Vi ville inte ge upp. Under fem veckors veckor tid försökte vi att få in svar på enkäten, de sista veckorna ringde vi runt till politiker för att få dem att svara. Till slut uppnådde vi en acceptabel svarsfrekvens för Gävle och Sandvikens kommuner, runt 70 procent, och samtliga riksdagsledamöter svarade.

Men vi tvingades stryka Region Gävleborg, med 75 ledamöter, och Ockelbo och Hofors kommuner med 31 ledamöter i kommunfullmäktige vardera. Det finns svar ur dessa grupper, men inte på långa vägar tillräckligt för att vi på ett tillförlitligt och seriöst sätt ska kunna dra några slutsatser.

56 procent av Gästriklands politiker finns alltså inte med i underlaget, för att en majoritet av deras kollegor i Ockelbo, Hofors och region Gävleborg inte svarat på pressens frågor om tryckfrihet året då tryckfriheten firar 250 år.

Det tycker jag är oroväckande.

Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad