Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Jörgensdotter belönas på nytt – får tidningen Vi:s litteraturpris 2017

Nyligen tilldelades hon Moa Martinson-priset för 2017. Nu får författaren Anna Jörgensdotter tidningen Vi:s litteraturpris för sin roman "Solidärer".

Vi:s litteraturpris har delats ut sedan 1947 och går till en skönlitterär författare "på väg", någon som har skrivit minst två och max fem prosaböcker.

2017 års pris går till Anna Jörgensdotter, som bor i Gävle, för romanen "Solidärer" och hon belönas med 50 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Anna Jörgensdotter tilldelas Moa Martinson-priset

"För att hon med lyrisk lyhördhet levandegör en tid då drömmen om en rättvis värld skyfflades ner i spanska inbördeskrigets massgravar. Med psykologisk exakthet tecknas porträtten av de unga svenskar som tog strid för människovärdet – männen vid den fjärran fronten, kvinnorna i det patriarkala klassamhället hemmavid. Solidärer är ett storslaget bidrag till arbetarlitteraturen, med tydliga ekon in i vår egen tid", lyder juryns motivering.

LÄS OCKSÅ: Kristian Ekenberg: Bråk och jubel när kulturåret i Gästrikland summeras

Litteraturpriset firar alltså 70-årsjubileum och bland tidigare pristagare kan Stig Claesson, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren och Sara Stridsberg nämnas.

Juryn bestod av Torbjörn Elensky (litteraturkritiker), Lina Kalmteg (litteraturkritiker och författare), Annina Rabe (litteraturkritiker), Ebba Witt-Brattström (litteraturprofessor) samt Peter Fröberg Idling (litteraturkritiker, författare och juryns ordförande).

LÄS OCKSÅ: Plus: Anna Jörgensdotter berättar på Gävle stadsbibliotek om kampen mot fascismen