Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin håller trädgården vid liv året runt

Anna-Karin Tillström i Hillevik lever med sin trädgård hela året. När hon satt de sista lökarna och fixat färdigt ute i september/oktober flyttar hon växter och idéer in i sitt vinterförråd.

– Jag drömmer om att bygga ett riktigt orangeri här, säger hon och sveper med armarna över ingången till boden på tomten. Längst in har hon ordnat ett utrymme som i dag är hennes vinterförvaring.

Hit in har Anna-Karin Tillström flyttat in alla växter som inte klarar vintern utomhus. I förrådet ryms allt från ganska stora träd till små plantor, knölar och frösådder. Och det är många växter som har en speciell historia, frön från semestrar utomlands, presenter från vänner, inte minst har Anna-Karin haft stort utbyte med sina bloggvänner.

I det lilla rummet finns en fönsterglugg med vacker utsikt ut mot vattnet. En glasad vägg är drömmen, men den ligger några år bort.

– Jag var lite sen med frösådden i år, men de har tagit sig bra, säger hon om de små tomatplantorna som hon sådde för nio dagar sedan.

Där står favorittomaten, Gardeners Delight, som ger långa klasar med körsbärstomater. Plantorna är lite rangliga och svåra att hantera, men å andra sidan ger den rikligt med skörd av de allra godaste tomaterna.

– Jag har vanliga lysrör här inne, köpa på ett lågprisvaruhus. Växterna behöver ljus, så lamporna är på under dagtid och släcks med timer under natten.

Anna-Karin berättar också att de under vinterhalvåret har lite värme på, det är omkring tio grader för att efterlikna växternas naturliga miljö.

Anna-Karin har flera träd i krukor. De största står under vintern i husets kallgarage, tills det är dags för dem att vakna. Där står bland annat Svart valnöt, Fikon och Kejsarträd.

Hon har sått flera träd från frö, och då gäller det att ha tålamod, för det händer inte så mycket de första åren. Hon har två plantor av Korstörne. En av dem ska få flytta ut, bara för att testa om det går.

På en hylla står en Cumquat, för ung för att blomma ännu.

Anna-Karin började blogga för nästan fem år sedan och genom bloggen kan man följa hur hennes trädgård växt fram. Då fick hon också kontakt med många andra bloggare och de har bytt både fröer och plantor med varandra, och inte minst blivit riktigt viktiga trädgårdsvänner att fråga om tips och råd.

– Det är ju människor som jag aldrig annars hade kommit i kontakt med, eftersom det är just trädgård som är det gemensamma intresset, det är jättehäftigt, säger Anna-Karin.

Ett av Anna-Karins bästa tips är att enkelt få fram tomatfröer. Hon tar en tomatskiva och drar av tomatfröer på en bit hushållspapper där de får torka. När hon sedan pillar loss fröet stannar hinnan kvar på pappret, den som hindrar fröer från att gro och växa.

– Äter du en riktigt god tomat, ta då några fröer och torka och odla själv din favorit.

MISSA INTE:

TV: Anna-Karin tipsar

Krönika: Må det grönska