Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin och Johan har hittat hem – båthuset blev deras sommarstuga: "Det var ett skjul men vi blev eld och lågor"

De ville bo nära vatten. Men att det blev ett båthus på Hållnäshalvön var ett misstag.
– Jag gick in och tittade på fel annons på Hemnet, säger Anna-Karin Hall.
Men missen visade sig vara en lyckoträff. Och nu har de en sommarstuga inte vid – utan på havet.

Det var Anna-Karins man Johan Lindblom som först hade fått upp ögonen för Hållnäshalvön och dess kust med fina gamla fiskelägen. Och när de ville skaffa sig ett fritidshus var det naturligt att leta där.

Men de ville inte ha vilket hus som helst – utan gärna något annorlunda. Så när Anna-Karin av en slump hittade ett båthus som var till salu föll de direkt.

– Det var precis vad vi hade letat efter, något annorlunda som vi ändå kunde sätta vår prägel på, säger Anna-Karin.

– Och nära havet, konstaterar Johan.

TV – följ med in i det båthuset där det mesta är tillverkat av återvunna saker:

De blev båda eld och lågor men släkt och vänner var inte lika imponerade av deras fynd – tvärtom blev en del ganska förfärade. Båthuset var snett och vint, kallt och dragit och hade sett sina bästa dagar.

– Det var som ett skjul. Det var stora glipor i fasaden och vinden blåste rätt igenom, berättar Anna-Karin.

"Förberett för bastu" stod det visserligen tjusigt i mäklarannonsen. Men det visade sig vara ett skräpförråd utan tak och med tunna plankväggar och en dörr med hasp.

Men Anna-Karin och Johan lät sig inte nedslås – de såg potentialen.

– Vi såg att vi kunde få ett hus på havet för en ändå förhållandevis rimlig peng. Och att vi kunde göra det till vårat. Så egentligen var det bara en fördel att det var ett skjul.

– Och så gillar vi lite konstiga projekt, det ska inte vara för enkelt, säger Anna-Karin.

Enkelt har det inte heller varit. Det har krävts mycket jobb för att få huset beboeligt. I fem långa år har de i alla väder kämpat för att bokstavligt talat få det gamla båthuset från 50-talet på fötter.

De började med att säkra upp själva grunden – stenkistorna som båthuset står på – och att rikta upp huset som var alldeles skevt. Även en del av syllen var rutten och fick lagas.

Sedan var det dags för fasaden att bytas ut. För att få den tät utan att förstöra utseendet satte man den nya panelen med lockläkten på insidan.

– Båthus har ju ingen läkt och vi vill att det ska se ut precis som det alltid har gjort, säger Johan.

– Av samma skäl har vi inte heller några vita knutar, för det har man inte heller haft på båthus, säger Anna-Karin.

Från utsidan är det i dag i princip inget som skvallrar om att det här är ett hus, inte bara för båtar, utan även människor. När man kikar in genom ytterdörren ser man inte annat än gamla fiskenät som hänger längs väggen, en brygga och en båtplats.

Men lite längre in finns ytterligare en dörr. Och där finns ett komplett sommarstuga med kök, matsal och toalett på nedervåningen och ett stort kombinerat sov- och vardagsrum på båthusets vind.

Förutom att man velat rusta så varsamt som möjligt och med traditionella metoder – slam- och linoljefärg, fönster med munblåsta glas och isolering av lin – har man dessutom velat göra det så miljövänligt som möjligt.

Så mycket som möjligt har därför återanvänts.

Den gamla fasaden har blivit till nya väggar och utemöbler, brädor som låg på vinden har blivit golv, korkar från gamla nät har gjorts om till soffbord och matsalsbordet är byggt av drivved från ett förlist fiskefartyg.

I fönster hänger fiskenät som gardiner, ankare har förvandlats till takkronor och handdukshållaren hålls upp av trätvingar.

Det som inte har hittas i båthuset har fyndats i containrar och på loppisar eller tagits med hemifrån. En gammal kulram som hänger på väggen fungerar även som diskställ och i matsalen står kaffekopparna i vägghyllor som egentligen är gamla ostformar.

– Det vi har som är köpt nytt är vattenkokare, mikro och två rottingstolar, säger Anna-Karin Hall som till vardags jobbar med just hållbart byggande och hållbar inredning.

– Många tror att man måste göra avkall på saker och ting för att leva hållbart men jag tycker tvärtom att man kan få ett rikare liv. Man kan som i det här fallet få ett fritidshus som är inrett på ett mer personligt sett.

Johan – som jobbar med byggnadsvård som konstglasmästare – påpekar också att man kan spara både tid och pengar.

– Istället för att riva bort en gammal bräda och åka och slänga den på sopstationen i Skärplinge och sedan åka och köpa nya brädor för att bygga med dem så är det ju lättare att använda det man redan har, konstaterar han.

Efter flera års hårt slit börjar nu deras båthus bli det som de hade tänkt – en plats för avkoppling. De åker hit året om och numera har de även en båt i sitt båthus. Det hade de inte tid att skaffa sig under de första fyra tuffa renoveringsåren.

– Grannarna undrade över vad vi skulle med ett båthus till när vi inte ens hade en båt – men vi hade ju fullt upp med att bygga, säger Johan.

Tidiga morgnar åker han nu gärna ut på sjön och lägger ut nät.

– Någon gång har jag till och med haft middag med mig hem, berättar han stolt.

Och även om den värsta renoveringen är avklarad så saknas det inte att göra. Ett framtida projekt är att bygga en flotte med en vedeldad bastu. Då får man möjlighet att tvätta sig med varmt vatten.

För trots att det är ett gediget och nybyggt fritidshus de har så saknas många moderna bekvämligheter. Det finns inget vatten och avlopp och inte heller någon eldstad eller skorsten. Den gamla bryggan finns dessutom kvar under boendedelen så att allt ska kunna återställas som förr.

Reglerna för de gamla båthusen begränsar vad de kan användas till – men för Anna-Karin och Johan är det också ett personligt val. Eftersom de båda jobbar med byggnadsvård vill de inte riskera att förstöra något.

– Det här är ett gammalt kulturarv som vi har ett ansvar för att förvalta och bevara. Det är ju inte bara till för oss utan även för kommande generationer, konstaterar Anna-Karin.

Anna-Karin tipsar om återbruk

► Titta på materialet med nya ögon innan du slänger det. Går det att använda till något annat än det var tänkt för?

► Ändra inställning till det du har omkring dig. Försök se skönheten i det skavda och icke perfekta.

► Engagera barnen och låt deras fantasti vägleda dig till ny inredning.

► Samla vänner till en workshop där ni tillsammans spånar kring nya användningsområden för det ni tänkt slänga.

► Våga tänka nytt och skapa ett hem som är personligt, unikt och speglar dig och ditt liv

Vill du veta mer om hur båthuset byggts och inretts kan du läsa båthusbloggen. https://bathuset.wordpress.com