Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annki får fira i dagarna tre

Annons

GD GRATULERAR

Det blir trefalt firande för Annki Andersén och hennes familj när hon fyller 50 år i dag. I går fyllde hennes dotter 19 och på fredag tar hon studenten. Däremellan firar dagens jubilar med öppet hus i det stora huset i Bro som är perfekt för ändamålet.

Det mesta i Annki Anderséns liv har kretsat kring hästar. Hon startade ridskola hemma i Harplinge i Halland som ung och på den vägen är det även om flera andra jobb har passerat förbi. I dag är hon ridskolechef i Hofors – för andra gången. Hon gjorde en session på tio år där mellan 1989 och 1999. Efter att ha jobbat i det egna företaget – också med hästar – var hon tillbaka i Hofors igen 2006.

Inte nog med att den här veckan är fylld av både födelsedagsfirande och studentdito. I torsdags åkte Annki Andersén till Strömsholm för stora tävlingar som pågick över den gångna helgen.

– Ja det är högsäsong just nu, med träningar och tävlingar varje vecka, säger hon.

Träning och tävling handlar om fälttävlan, Annki Anderséns stora intresse. Det är en tävlingsform som kan liknas vid friidrottens mångkamp, det gäller att vara bra på många moment.

– Det är väldigt fostrande, säger Annki Andersén. Du kan inte köpa dig framgång utan det hänger på egen träning och hästens träning. Ryttaren har större inverkan på resultatet än i till exempel hoppning och dressyr.

Dagens jubilar hamnade i Gästrikland lite av en slump. Efter en utbildning till kemiingenjör och jobb som hälsovårdsinspektör i Halmstad, ridskolan i Harplinge plus lite andra sysslor sökte hon jobb i Falun. Samtidigt fanns det en liten annons där Hofors ridsällskap sökte en ridskolechef. Så det blev Hofors och en fälttävlansbana. Första tävlingen hölls 1989 och året därpå deltog ridsällskapet i sitt första EM-kval.

Dottern Frida rider och har tävlat i tre EM. Sonen Patrik provade på när han var fem år men tycker, enligt mamma, att hästar är ”piss”.

Efter tio år i Hofors provade Annki Andersén på eget företag hemma i Bro med träningar och läger, bland annat. Men det blev en för lång dödperiod över vintern, så 2006 var hon tillbaka som ridskolechef i Hofors. Nu är det som synes full fart hela tiden och inga döda perioder.