Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda predikan av annorlunda

VALBO- Vi är många. Överallt finns män och kvinnor som är annorlunda. Förmodligen känner du någon utan att veta om det för vi finns överallt.

Temat för predikan vid högmässan i Valbo kyrka på söndagen var av det ovanligare slaget. Ann-Britt Samuelsson, före detta frikyrkopastor, talade under rubriken Att vara annorlunda.
Hon är homosexuell, något hon väldigt länge inte ens ville medge för sig själv.
- Jag försökte värja mig för sanningen, sa hon.
Efter ett halvår där hennes liv var rent kaos kom hon som pastor till Uppsala under 1990-talet. Där träffade hon snart en kvinna som hon blev förälskad i.
- Att vara baptistpastor och homosexuell var inte möjligt. Därför sade jag upp mig, berättade hon för högmässobesökarna.
I dag arbetar Ann-Britt Samuelsson inom socialtjänsten i Sigtuna. Hon växte upp i Västerbotten i ett hem som inte var speciellt kyrkligt. Hon fann Gud när hon konfirmerades och började småningom studera vid Betelseminariet.
- Jag hade en sträng Gudsbild. Jag blev 40 år och levde ensam. Jag kände någonstans att det var ohållbart Att aldrig våga träda fram som den person jag är betydde enorm ensamhet trots att jag hade många vänner.
När hon till sist vågade erkänna för sig själv och berätta för världen vilken person hon egentligen är förändrades livet.
- Det kostade mig mitt arbete, min profession men jag vann något oerhört värdefullt. För första gången blev jag en verkligt fri människa, berättade hon.
Ann-Britts gudsbild ändrades och plötsligt såg hon en Gud som älskar alla människor oavsett sexuell läggning
Hon förklarade att hon är oerhört glad över att man även i kyrkans värld nu kan samtala om dessa frågor.
Hon berättade också att hon i lördags deltog i en partnerskapscermoni i Uppsala mellan två kvinnliga präster, där biskop Caroline Krook medverkade.
- Jag är i dag en harmonisk och glad kvinna. Jag lever i en relation med Kerstin, jag är lycklig. Bara sanningen kan göra oss fria.
- Vi behöver få dela er gemenskap. Det behöver vi, det behöver alla, blev hennes slutord.
Högmässan var mycket välbesökt. Minst 150 personer fanns i bänkarna. Efter gudstjänsten döptes flera barn.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se