Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en frihetsreform

Annons

riksdagsledamot, om beslutet att privatisera apoteken.

Nu blir det äntligen möjligt att köpa receptfria läkemedel i mataffärer, bensinmackar, hälsotek, stormarknader eller hos våra lanthandlare. Detta är ytterligare en frihetsreform från alliansregeringen med syfte att underlätta vardagen för människor. Ambitionen är att de vanligaste och mest efterfrågade receptfria läkemedlen ska kunna säljas på andra ställen än apotek. I propositionen föreslås därför att de läkemedel som i dag säljs via apoteksombuden, den så kallade ombudslistan, blir vägledande för vilka läkemedel som får säljas i vanlig handel. Framförallt handlar det om egenvårdsprodukter som används vid behandling av lindriga åkommor mot bland annat värk, feber, led- och muskelskador, snuva/nästäppa, halsbesvär, tillfällig förstoppning, diarré, halsbränna, pollenallergi och åksjuka. Reformen är viktig inte minst för småbarnsföräldrar som inte sällan stöter på problem då barnen är sjuka och apoteken stängda.

Det finns ingen anledning att fortsätta försvåra tillgängligheten av receptfria läkemedel, något som oppositionen även fortsättningsvis vill göra. Av ideologiska skäl tycker oppositionen att det är viktigare med monopol än valfrihet och tillgänglighet. Det är den tydliga skiljelinjen, oppositionen vill försvåra för människor vi vill förenkla. Den 1 november 2009 blir det, liksom i många andra länder, möjligt att köpa receptfria läkemedel i vanliga affärer. Den reformen är det många som ser fram emot.

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel