Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett fall av svininfluensa i länet

En tredje gävleborgare har nu haft konstaterad svininfluensa.
Men fler har troligen varit sjuka utan att få en diagnos.

Det är en 24-årig kvinna som blev sjuk i lördags i vad som visat sig vara svininfluensa. Hon är nu frisk igen.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo säger att de tror att hon blev smittad av en vän som nyligen varit i London. I Storbritannien är många redan sjuka.

Tidigare har en kvinna i 30–40-årsåldern och en 27-årig man i länet haft den nya influensan, enligt prover. Signar Mäkitalo tror dock att några till har haft den men varit så opåverkade att de inte uppsökt vården och blivit provtagna.

– Det är klokt. Vi har inte den kapaciteten, säger han.

De som tillhör riskgrupperna och sjukvårdspersonal ska dock ta kontakt med vården direkt om de får influensasymptom som feber, halsont, torrhosta, ont i kroppen och huvudet och frossa och inte vänta på att de blir så dåliga att de behöver hjälp.

Influensa smittar från dagen innan man blir sjuk till sju dagar efter att symptomen brutit ut. Som vanligt är handtvätt med tvål och eventuellt handsprit, att hosta och nysa i armvecket eller en pappersnäsduk samt att stanna hemma tills man är frisk de bästa sätten att undvika att smitta andra och själv bli smittad.