Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansökan om akutlösning mot myggen

Kemikalieinspektionen inser situationens allvar i nedre Dalälven.
Nu arbetar man för en akutlösning.
– Nu är läget är katastrofalt, säger myggprojektets ledare Jan Lundström. Det bästa hade varit om de tagit beslutet från början.

I går skickade KEMI en ansökan till regeringen där man vill ha tillstånd att i sin tur ge myggprojektet tillstånd att bekämpa mygg i Natura 2000-området. Samma område som KEMI för en månad sedan nekade bekämpning. Eftersom myggprojektet överklagade beslutet till miljödomstolen kan KEMI inte utan vidare ändra sig och ge tillstånd till bekämpning.

– Vi kan enligt 7 kapitlet 29 paragrafen i miljöbalken be regeringen om tillstånd om det finns ett särskilt allmänintresse, säger Kersti Gustafsson på KEMI.

Även om regeringen skulle ge sitt tillstånd på torsdagen så är det för sent enligt Jan Lundström i myggprojektet.

– Vi skulle behöva ett besked före helgen. Och fyra miljoner kronor i akutanslag för att köpa bekämpningsmedel från USA. Annars har vi inte möjlighet att bekämpa det som är på väg att kläckas.

Jan Lundström befarar att situationen håller på att utvecklas till en fullkomlig katastrof. Läget blir också snabbt mycket sämre efter det regn som faller just nu.

KEMI står i sak fast vid sin tidigare bedömning att det inte kan uteslutas att en storskalig bekämpning i det stora sammanhängande område som innefattar skyddade områden kan ha en negativ effekt på den livsmiljö och de arter man avser att skydda.