Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd fick vägg i huvudet

ÄLVKARLEBY
När en man som jobbar åt Älvkarleby kommun fick en vägg i huvudet glömde arbetsgivaren att anmäla olyckan till Arbetsmiljöverket.

Annons
Nu riskerar den ansvarige på kommunen åtal för brott på arbetsmiljöområdet.
- Som arbetsgivare är man skyldig att skyndsamt göra en anmälan om arbetsplatsolyckor, säger Lars Nordström, arbetsmiljöinspektör.

50 kilo vägg
Olyckan inträffade den 6 juni vid kommunförrådet i Skutskär. Där pågick ett bygge av en arbetsbod och en 50-kilos väggsektion hade just rests.
Då kom en kraftig vindby som gjorde att väggsektionen rasade och träffade en av arbetarna i bakhuvudet.
Mannen fick ett jack i huvudet och ambulans tillkallades av platsansvarig. Men ingen ringde till Arbetsmiljöverket som istället fick reda på tillbudet via polisen över två veckor senare.
- Vi får ofta kännedom om händelser bakvägen via polisen eller när det sker en anmälan till försäkringskassan, säger Lars Nordström.

Saknar rutiner
Anledningen till att anmälningarna uteblir är ofta att arbetsgivarna saknar rutiner för hur de ska gå till väga när det sker en arbetsplatsolycka.
Men att inte rapporter tillbud till Arbetsmiljöverket, som utreder olyckorna, är ett brott mot arbetsmiljölagen.
- Tanken är att man ska kunna förebygga att olyckan inträffar igen, säger Lars Nordström.

"Allvarlig fara"
När en arbetsplatsolycka inträffat besöker Arbetsmiljöverket platsen och skriver sedan ett krav på åtgärder till företaget. Samtidigt tittar verkets egna jurister på fallet och bedömer om det ska lämnas för åtalsprövning.
Så har skett i fallet med väggolyckan på kommunförrådet eftersom ingen anmälan gjordes.
I sin rapport till Åklagarmyndigheten skriver Arbetsmiljöverket bland annat att tillbudet "inneburit allvarlig fara för liv och hälsa för arbetstagare som stått intill den fallande väggsektionen".
Arbetsledaren på plats vid kommunförrådet ringde efter ambulans och säger själv att han glömde bort att kontakta Arbetsmiljöverket.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se