Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antal hivfall i Sverige minskar

Antalet anmälda fall av hiv minskade förra året. Till Smittskyddsinstitutet rapporterades 448 fall, 93 färre än 2007. Trots minskningen har antalet hivfall i Sverige ökat något under 2000-talet.

Under 2007 ökade hivsmittan kraftigt, främst som en följd av ett utbrott i Stockholms missbrukarkretsar. Men sedan dess har antalet anmälda fall minskat, från rekordhöga 541 under 2007 till 448 i fjol.
Minskningen märks både bland bosatta i Sverige och smittade i landet, och hos de som smittats före ankomsten till Sverige.
Över hälften, 56 procent, av fjolårets rapporterade hivfall hade smittats innan de kom till Sverige. Smittade heterosexuella dominerar gruppen och utgör tre fjärdedelar av fallen. De smittade kom framför allt från afrikanska länder söder om Sahara och från Thailand.
I gruppen boende i Sverige och smittade i landet rapporterades 115 fall, en minskning från 176 året före.
När det gäller personer boende i Sverige och smittade utomlands märks ingen större skillnad jämfört med tidigare år. Förra året anmäldes 48 fall, mot i medeltal 46 fall per år de senaste tio åren. De handlar främst om svenska män som smittats i Asien, framför allt i Thailand.
Till och med 2008 har totalt 8 455 hivfall anmälts i Sverige, varav omkring 5 000 beräknas leva med hiv i dag.