Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet sotbränder ökar

/

När vinterkylan slår till får många ett brinnande intresse för eldning.
– När det är som kallast eldar vi ofta hårdare än vad skorstenen tål. Då ökar risken för sotbrand, säger Björn Björkman, expert hos Brandskyddsföreningen.

Annons

De flesta moderna kaminer och eldstäder tål inte så tuff eldning som många tycks tro. Brandskyddsexperter uppmanar alla som eldar att kontrollera hur mycket ved som deras eldstad är avsedd för.
– En eldstad kan vara avsedd för att eldas med 2–3 kilo ved i timmen. När det blir kallt så brassar nog många i ren okunskap på med mycket mer ved än så. Då blir temperaturen i skorstenen betydligt högre än vad den är avsedd för, säger Björn Björkman.

Temperaturen i skorstenen är vid normal eldning högst 250 grader. Vid för hård eldning kan temperaturen överstiga mer än det dubbla gradantalet.
Konsten att hantera ved är inte heller så stor i dag som tidigare.
– Det är relativt vanligt att det eldas med ved som är fuktig, då blir förbränningen inte så effektiv vilket gör att sot och tjära fastnar i skorstenen. Om det eldas hårt blir temperaturen så hög i skorstenen att sot- och tjärbeläggningen antänds och då har vi en soteld igång, säger Björn Björkman.
När sotelden väl rasar finns risk för att hela fastigheten antänds.

Mer läsning

Annons