Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antibiotika botar inte gonorré

GÄVLE
Gonorrébakterier som står emot antibiotika har blivit ett problem, bland annat i Gävleborg. Det kan ta tid innan patienterna får effektiv behandling.

Annons
- Risken för komplikationer ökar, säger Göran Hedin, smittskyddsläkare i Gävleborg.
Könssjukdomen gonorré har i många år varit sällsynt i Sverige. Gävleborg har bara haft enstaka fall varje år.
Som GD tidigare berättat har dock antalet fall ökat kraftigt på senare tid. Hittills i år finns ett 20-tal fall rapporterade i Gävleborg. I landet som helhet handlar det om 299 fall under de tre första kvartalen.

Tre bakteriestammar

Situationen förvärras av att minst tre av de bakteriestammar som cirkulerar i landet är motståndskraftiga mot ciproxin, det antiobiotiska preparat som sjukdomen vanligen behandlas med. Två av de motståndskraftiga stammarna har identifierats i Stockholm, en i Gävleborg.

Dyrare behandling
För läkarna innebär detta att de måste hitta ett annat antibiotiskt preparat som biter på sjukdomen. Oftast innebär detta en fördyring av behandlingen.
För patienten kan fördröjningen innebära en hälsofara. Ju längre tid man går med obehandlad gonorré desto större är risken att att man får allvarliga komplikationer som till exempel äggledarinflammation hos kvinnor).

Försprånget krymper

Att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika är inget nytt. Bakterier är överlevare som efterhand anpassar sig till nya miljöer.
Genom att utveckla nya antibiotiska preparat har dock sjukvården hela tiden haft ett försprång. Men det försprånget tenderar att krympa, enligt Göran Hedin.
- Utvecklingen av nya antibiotiska preparat inte är lika stor som förr. Preparaten har i dag en så begränsad livstid att det blir olönsamt för företagen att ta fram nya, säger han.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se