Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anticimex måste förstärka

GÄSTRIKLANDGetingarna i mängd surrar i sommarluften just nu.

- Vi hade 50 samtal mellan åtta och tolv. Det är bara getingar och getingar och getingar, säger Rolf Wickenberg, chef på Anticimex i Gävle.

För en månad sedan började folk höra av sig om getingbon och sedan dess har samtalen blivit allt fler, runt hundra på måndagen.
Rolf Wickenberg säger att det är getingsommar ungefär vart femte år.
Övriga år handlar runt tjugo samtal om dagen om getingar.
I år är det den varma våren och försommaren följd av fuktig väderlek som har varit bra för getingarna.

- Och så värmen igen. Nu har de fått näring och växer till, säger Rolf Wickenberg.

Jobbar på semstern
Han har själv gått in och jobbat på semestern och kallat in extra personal för att hinna med att förstöra alla getingbon.

Drottningen är den enda geting som överlever vintern och det gör hon gärna i isoleringsmaterial på vindar.

När värmen kommer lägger hon sina ägg och samhället tar sin början. Getingar är dåliga pollinerare, men äter som rovdjur mellan 4 000 och 5 000 insekter under sin sommar.

Tar bort boet
Bona kan sitta i skrubbar, på altaner, i paneler och under takpannor.

Anticimex sprutar bekämpningsmedel i boet så att getingarna dör innan de tar bort det.
För den som vill försöka själv föreslår Rolf Wickenberg att vänta till dess att det blir svalt och mörkt och getingarna krupit in i boet med att spruta, samt att avstå från färgstarka kläder.

Lockas av sött
Han ger rådet att inte låta grillen stå framme efter att den använts, inte heller öppnade eller tomma flaskor med till exempel läsk och vin.
Getingarna lockas av det söta.

- Det är viktigt att tänka på att getingar kan krypa ner i glas och burkar. Många har allergiproblem. Får man stick i svalg eller ansikte ska man direkt ta kontakt med sin läkare eller vårdcentral, säger Rolf Wickenberg.

Till skillnad mot bin kan en geting sticka flera gånger.

För den som inte är allergisk och stucken på ett ofarligt ställe lindrar en isbit, liksom en fuktad Bamyl eller annan värktablett som läggs på sticket tipsar Rolf Wickenberg.

ANNA BAGGE