Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antimobbningsturné får nobben

GÄVLEUtbildningsdepartementets antimobbningsturné får nobben av Gävle.Kommunstyrelsen beslutade i går att kommunen inte ska vara med i Tillsammanståget.Men det var en oenig församling.

Annons
Socialdemokraterna som vill vara med på tåget fick storstryk av övriga partier.
Ett alltför kortsiktigt sätt att motverka mobbning, menar kd:s Lennart Sjögren:
- Det här framställs ju mer som något jippobetonat, säger han.
Flera politiker ansåg att kommunen i stället bör satsa på ett uthålligt arbete mot mobbning.
Sågade turnén
Att forskare från högskolan på GD:s insändarsida mer eller mindre sågat turnén bidrog förmodligen. De har avfärdat hela projektet som en cirkus med "en samling proffsoffer som turnerar land och rike runt med ett viktigt budskap förpackad i ett glättigt paket".
Men socialdemokraterna tycker om upplägget. Kommunalrådet Lena Andreasson, s, var förvånad över motståndet från övriga partier.
- Jag är oerhört besviken. Jag hade verkligen hoppats att vi skulle bli delaktiga
i det här. Det känns kortsiktigt att säga nej, menar hon.
Tiotal orter
Inbjudan att delta i antimobbningturnén har gått
ut till ett tiotal orter, däribland Gävle. Enligt planerna skulle tåget stanna i Gävle den 11 september. Förutom seminarier under dagtid utlovades även en kvällsgala där en svensk artistelit skulle delta.
Lena Andreasson menar att det vore ett bra tillfälle att låta ungdomar uppleva något och samtidigt ha artisterna som framför ett budskap.
- Vi kan tycka att det är en kampanj men faktum är att det appellerar ungdomar, säger hon.
För en vecka fick utbildningsdepartementet ett preliminärt besked av kommunalrådet Mats Ågren, s, om att Gävle vill vara med.
Men efter en lång diskussion i går så blir det nu
i stället ett negativt besked och Tillsammanståget får tuffa vidare.
MARIA BRANDER