Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen bröllop - och snart kommer bebisen

/
 • Några tårar kunde inte hållas tillbaka. I lördags fick Theresa och Mattias Gällstedt sitt efterlängtade bröllop.
 • Bara fyra veckor kvar till utsatt datum.             – Men jag tror själv att det kommer om någon vecka. Det känns så, säger Theresa.
 • Puss på dig.

I lördags fick de sitt bröllop, Theresa och Mattias. Inom fyra veckor kommer bebisen.
Det är en stor liten kille som väntar på att få göra entré. 3 300 gram trängs i magen. Förvärkarna är igång.

Annons

– Jag har jättemycket sammandragningar och har inte sovit så mycket. Det är svårt att sova ändå för att jag är så stor och på sista tiden har jag vaknat och kommit på att jag glömt att fixa något och gått upp och tagit fram papper och penna, säger Theresa på fredagen.

Allt pekar på att hon kommer att gå tiden ut.

– Men jag tror själv att det kommer om någon vecka. Det känns så, säger hon.

Dagen innan bröllopet är det mesta fixat, tack vare god planering och hjälpsamma föräldrar. Det löste sig till slut också med bröllopstårtan, den som ingen konditor ville ta sig an, tills en livsmedelsbutik fixade den utan besvär till ett snällt pris. Det fanns egentligen bara två små orosmoln kvar inför vigseln, ett väldigt litet, och väldigt normalt. Mattias nerver.

– Mattias är jättenervös. Vi har ju skrivit våra egna löften som vi ska läsa upp och det kan ju vara jobbigt dels för att alla tittar och dels för att det är så mycket känslor med, säger Theresa, som bedyrar att hon själv inte alls är nervös.

I lördags unnade de sig en lång sovmorgon innan det bar iväg till Gävle där de checkade in på hotell. Sedan väntade Bomhus Folkets hus där fyra var det magiska klockslaget.

Halv fyra tar Theresas föräldrar Gullan och Benny, som är värdpar, emot.

– Det känns lugnt nu, jag är inte nervös. Men när de två som ska sjunga börjar då kanske jag kan gråta lite. Annars brukar jag nypa mig i näsan eller tänka på någon myndighet eller så. Den som är mest nervös är Mattias, säger Gullan.

Det andra orosmolnet seglade upp sent på fredagskvällen. Med 3,3 kilo bebis i magen var det inte helt lätt att få plats i brudklänningen.

– Men det löste vi. Hon har fått lite stora tuttar bara, men nu har vi fixat med en fin sjal och så kan hon hålla brudbuketten lite högre, säger Gullan och visar var Theresas stora optimism och smittande humor kommer ifrån.

Gullan och Benny har tillsammans sju barn och elva barnbarn. Theresa är deras enda gemensamma barn. Det som ligger i Theresas mage blir det första gemensamma barnbarnet. De 15 missfall som Theresa drabbats av har även drabbat hennes föräldrar.

– Det har varit en lång, jättejobbig resa. Jag har varit så fruktansvärt orolig för Theresa många gånger. Hon har varit svårt sjuk och det har varit tungt att se henne så bottenlöst förtvivlad så många gånger. Risken för proppar har hon ju ärvt av mig. Konstigt nog har jag själv haft fyra problemfria graviditeter. Det var först när de kom på vad Theresa hade för fel som jag fick veta att vi hade samma protein C-brist. Nu äter jag också medicin för det.

Med bara fyra veckor kvar till beräknad nedkomst är ingen orolig längre. Allt är som det ska.

Klockan närmar sig fyra och gästerna tar plats. Vigselförrättaren Monica Andersson väntar vid slutet av den vita mattan med utströdda blå blommor.

Musiken tystar allt sorl, dörrarna öppnas. Först kommer Theresas stora, fina mage och strax därefter kommer paret som lämnat ett jobbigt 2008 år bakom sig. 2009 är deras.

Monica Andersson pratar klokt om vikten av vackra ord, varma händer och att vara både bästa vänner och älskande, att aldrig ta varandra för givet och att skratta mycket.

– Jag är helt övertygad om att ni kommer att finnas vid varandras sida resten av livet. Så rätt det blev. Och Mattias, det du utstrålar i dag – förutom nerver – är ren och skär kärlek.

Det blir sång och de läser sina löften till varandra; Mattias först, rörd men utan märkbara problem. Sedan är det Theresas tur och det är nu Mattias, som utpekats som dagens nervknippe, får något av upprättelse. Theresa är tagen.

Rösten försvinner något. Och som på en given signal, när den första tåren faller på Theresas kind, kommer tårarna även i mamma Gullans ögon.

Men det går bra, det är bara det att orden är stora och kommer rakt från hjärtat, pappret är bara till stöd.

Mattias sätter den specialdesignade ringen i vitguld på Theresas finger.

– Men hör ni, nu förklarar jag er för äkta makar, säger vigeselförrättaren Monica.

Sedan blir det fest med champagne, mat och dans. Men Theresa och Mattias tar det lugnt. De har kommit till sitt bröllop i egen bil för att snabbt kunna ta sig till förlossningen om de skulle behöva.

Om fyra veckor, den 14 februari, väntar nästa stora dag. Gällstedt juniors dag. Alla hjärtans dag.

Mer läsning

Annons