Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen en flytande krog

Efter år av grusade förhoppningar får Gävle sin restaurang på vattnet. 110 matgäster ska kunna äta samtidigt på Gefle Brygga i hamninloppet – om bara alla tillstånd hinner bli klara

– Annars går det åt pipan, säger Camilla Westman som ligger ute med 3,5 miljoner.

En flytande restaurang, en bit mat och ett gott glas vin på vattnet medan det kommer en saltstänkt sommarbris från havet – idén har lockat krögare förut.

Som till exempel Linda Broman som ville se en restaurangbrygga i Gavleån nedanför Slottet för några år sedan. Men som fick skrota planerna och lägga restaurangen på land sedan hon stött på patrull i form av länsstyrelsen och landshövdingen.

Gävleborna har fått klara sig utan en ersättare till gamla Café Arken från början av 1990-talet, belägen på vattnet utanför magasinen på Alderholmen.

Fram till nu i alla fall. För entreprenören och den tidigare ägaren till företaget Städmani, Camilla Westman, rivstartar nu förberedelserna för vattenrestaurangen Gefle Brygga i hamninloppet ungefär vid Åkrogen.

Pråmen ligger just nu i vattnet längst ut på Alderholmen.

– På torsdag ska den bogseras till sin rätta plats. Sedan kommer påsken emellan, det blir nog på tisdag som de ska börja resa väggarna. Ett färdigt storkök kommer från Stockholm, säger Camilla Westman.

Just nu annonserar hon efter kockar och servitörer.

– Jag vill öppna under första veckan i juni. Med en invigning under helgen för att sedan öppna för allmänheten på måndagen, det är nationaldagen och vore extra roligt. Så det är bråda dagar...

Matsedeln verkar inte innehålla några direkta överraskningar, utan innehåller ungefär vad svenskar vill äta ute på sommaren, som lax, räkor, skaldjur och grillat kött.

Fram till öppnandet kommer Camilla Westman att ha investerat mellan 3,5 och fyra miljoner. Pengar som är bortkastade om alla tillstånden inte kommer på plats lagom till sommarsäsongen.

Kommunens alkoholhandläggare ska ge serveringstillstånd och brandkåren ska godkänna brandsäkerhet och evakueringsvägar.

– Socialnämnden har ett nämndmöte den 25 maj, jag hoppas att de ska kunna ta ett beslut om serveringstillståndet då, även om allt inte är färdigt. Det blir kämpigt första året men sedan hoppas jag att Gefle Brygga ska ha etablerat sig, säger Camilla Westman.