Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen erkänner de styrande

Äntligen erkänner de styrande i Hofors kommun att ekonomin är körd i botten. Nu ska det sparas, vara slut på slöseriet med skattepengar. Kommunen har inte sparat något de gångna åren trots sin höga skatt.

Plånboken var tom redan då den världsomfattande ekonomiska finanskrisen slog till. Några av de framlagda sparförslagen är acceptabla men inte det om äldreomsorgen. Inför valet 2005 sa alla partier att ”Skola, vård och omsorg” skulle man värna om.

Av detta syns inte mycket i det sanslöst dåliga förslag som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt i socialnämnden. Att stänga sex särskilda boendeplatser på Spelmannen och omvandla dem till demensboende samt avveckla 14 särskilda boendeplatser på Hantverkarn.

Förslaget innehåller även en omfattande omorganisation av äldreomsorgen som ska startas omgående.

Den omorganisationen är knappast gratis och kommer att innebära uppsägningar, mänskligt lidande vid omflyttningar med mera. Det är redan i dag nästan omöjligt att få omvårdnad på en dygnetruntplats. Andelen äldre kommer successivt att öka i Hofors kommun, att i det läget dra in platser är mycket dålig politik.

Jag tror inte att de ledamöter i nämnden som stöder förslaget kan känna sig som goda representanter för omsorgen för de äldre efter sitt beslut. Det finns många andra möjligheter till besparingar än de beslutade som inte drabbar de allra sköraste, de dementa, handikappade och sjuka som inte själva kan föra sin talan.

När man är ung och frisk inbillar man sig att man aldrig kommer att åldras. Men kära ledamöter, ni måste inse att ålderdomen kommer att drabba även dem, antingen dör man i förtid eller så blir man gammal. En del åldringar klarar sig själva men de flesta behöver hjälp. Nån har sagt att när 40-talisterna blir åldringar blir det tufft. Redan nu sänks ju pensionerna. När 40-talisterna som är så många börjar kissa på sig blir det katastrof.

De sparförslag jag kan tänka mig för att rädda äldrevården är: Minska missbruksvården. De har ju gått in i det med öppna ögon. De går till socialen i stället för att räta upp sig och försörja sig själva.

Låt Hoforshus klara sig själva, inga skattepengar dit. Konkurs? Kunde GM gå i konkurs kan Hoforshus. Vi kan också spara på näringslivsenheten. Kostnader för HVB kan reduceras.

Inom många nämnder kan många verksamheter effektiviseras och förbilligas, sätt tydliga mål för all verksamhet.

Men håll fingrarna borta från vård och omsorg, en kommun som inte tar hand om sina barn och äldre kan inte kalla vänligast i Sverige.

Sigvard Claeson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare