Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antons

klassisk restaurang under 67 år i Gävle. Startades 1899 som Antons Bierstube på Norra Köpmangatan 5 av Anton Antoniazzi, som två år senare sålde rörelsen till Nanny Heitmann. Hon gifte sig något år senare och fick efternamnet Hagman, men fortsatte driva restaurangen fram till 1923, då hon sålde den till Valfrid Eriksson, som sedan 1902 varit källarmästare på Grand Hotell (Gamla Grand). 1928 flyttades Antons till Norra Köpmangatan 15, där det i dag är en ödetomt som används som parkeringsplats.

1936 flyttades Antons igen, nu till Norra Kungsgatan 3, och där blev restaurangen kvar fram till slutet av 1940-talet, då den flyttades till en lokal med adressen Norra Köpmangatan 12. 1951 tog Knut Gradin över som källarmästare.

Antons blev kvar på Norra Köpmangatan 12 ända tills huset revs i mitten av 1960-talet och därefter under en tid på den gamla adressen Norra Köpmangatan 15. Restaurangen flyttade till slut in i det nybyggda huset tvärs över gatan men upphörde inom kort, och restaurang Ugglan övertog lokalerna.