Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apan i oss

I Europa får apan ”tjäna som dystra sinnebilder av de förtappade människorna som har låtit sig fångas i djävulens garn”, medan aporna i kulturer där de lever nära människorna fått helt andra roller i folkloren.

Utgångspunkt för Nils Uddenbergs texter om människor och apor är vår inställning till apan och hur vi i litteratur, film, konst och forskning försökt förhålla oss till den svårdefinierade gränsdragningen mellan djur och människa.

I sitt breda upplägg kommer boken att beröra det mesta som finns upptecknat om apor; intressant, bildande, skrivet för breda läsargrupper är detta en utmärkt bok för alla discipliner.

En folkbildande gärning där herr Nilsson, Nicke Nyfiken, Tarzan och King Kong får nya, begåvade sammanhang och det går inte att föreställa sig någon gång när ”Gränsvarelser” inte kommer till användning.

Lena Thomsson