Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apan Selma fyllde ett

Furuviksparkens allra minsta schimpans fyllde ett år i dag. Besökarna hurrade och sjöng men presenterna var Selma inte så intresserad av. De tog resten av schimpansflocken hand om.

Annons

Ing-Marie Persson, den enda som kan vistas tillsammans med schimpanserna, gick omkring med Selma i famnen och berättade om det mödosamma och givande arbetet med att ta hand om en schimpansunge. Ing-Marie har fungerat som extramamma åt Selma sedan hon hämtats från Kolmården, men den rollen ska en av schimpanshonorna ta över, kanske redan inom några månader.
I går inledde parken också en kampanj för att ta hand om begagnade mobiltelefoner. En av ämnena som används i telefonerna utvinns ur coltanmalm, som nästan enbart bryts i Kongo. Coltanbrytningen börjar nu inkräkta på de naturliga miljöerna för schimpanser och låglandsgorillor och en effektiv återvinning kan vara ett sätt att skydda arterna. I parken finns från och med i dag en "mobilholk" för uttjänta telefoner.