Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apan Selma fyllde ett

Furuviksparkens allra minsta schimpans fyllde ett år i dag. Besökarna hurrade och sjöng men presenterna var Selma inte så intresserad av. De tog resten av schimpansflocken hand om.

Ing-Marie Persson, den enda som kan vistas tillsammans med schimpanserna, gick omkring med Selma i famnen och berättade om det mödosamma och givande arbetet med att ta hand om en schimpansunge. Ing-Marie har fungerat som extramamma åt Selma sedan hon hämtats från Kolmården, men den rollen ska en av schimpanshonorna ta över, kanske redan inom några månader.
I går inledde parken också en kampanj för att ta hand om begagnade mobiltelefoner. En av ämnena som används i telefonerna utvinns ur coltanmalm, som nästan enbart bryts i Kongo. Coltanbrytningen börjar nu inkräkta på de naturliga miljöerna för schimpanser och låglandsgorillor och en effektiv återvinning kan vara ett sätt att skydda arterna. I parken finns från och med i dag en "mobilholk" för uttjänta telefoner.