Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apor får fristad i Furuviksparken

GÄVLEFuruviksparkens nya aphus invigdes i går, lördag. Aphuset är en del av den satsning som parken gör på människoapor. I samband med invigningen övertog Furuviksparken ansvaret för Sweetwater Chimpanzee Trust, ett projekt som stödjer aporna

Den som invigde aphuset var Ann Olivecrona, chef för ett schimpansreservat i Kenya. Hon berättade att människoaporna utrotas på grund av att europeiska skogsbolag röjer skogen för att komma åt ädelträ som sedan blir till båtdetaljer och dörrar. Men det finns andra orsaker till utrotningen

Schimpanser blir mat
- Folket i Mellan- och Centralafrika äter schimpanser och gorillor som vi äter rysk kaviar. De äter sina närmsta släktingar! De skjuter hela familjer men de små ungarna är inte värda köttpriset så de säljs som sällskap, till forskning eller till cirkusar. Bara en av fyra överlever
Det är de överlevande ungarna Ann Olivecrona tar hand om.
Hittills har hon tagit hand om 24 individer men om hon bara hade plats och råd skulle hon kunna ta hand om 500 till i morgon dag.
- De har levt utan den omsorg som ett barn behöver. De är psykiskt skadade och måste lära sig bli schimpanser igen. Furuvik är ett stort stöd för oss i Afrika. Aporna här är ambassadörer och ni får lära er om vad som händer med dem.
Till sommaren kommer fler människoapor till Furuviksparken och planer finns på att ytterligare utöka aphuset i framtiden.
Ann Olivecronas eget intresse för människoapor började i Borås djurpark.
- Jag jobbade där när jag var 13 år och har man en gång börjat med apor så...
I 30 år har hon levt i Afrika och de senaste sex åren som chef för ett av Afrikas 17 chimpansreservat.
- Målet är att vi inte ska behöva finnas.
Hon berättar att de 24 chimpanser hon ansvarar för har tillgång till 212 tunnland mark.
Om skogsskövlingen säger hon att det handlar om politik och ekonomi.
- Förra året gjordes en namninsamling på Sveriges alla djurparker. Vi fick in två miljoner namn som gick till EU med kravet att EU inte ska bidra till vägbyggen som gör att skogsbolagen kommer längre in. Men följden blev att de lagt ner ännu mer pengar på det.
Någon påtryckning mot att äta apkött finns inte. I Afrika var det pygméerna som började med traditionen.
- Nu exporteras och smugglas mycket apkött till Europa, till områden där det finns väst- och centralafrikaner. Det har varit flera rättegångar i England mot restaurangägare som serverat apkött. Det är konstigt att handeln fortsätter för 17 dödsfall med Ebola har konstaterats och de som dog hade hanterat apkött.
Men Ann Olivecrona hoppas och tror att aporna ska få leva i fred i framtiden och att Furuviksparken tar över ansvaret för Sweetwater ser hon som mycket positivt.
- Det ger förhoppningsvis en ekonomisk trygghet för det kostar att hålla aporna.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se