Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äppelträdet kan bli kvar i parken

I ett försök att rädda äppelträdet har kommunen inlett förhandlingar med byggherren.
– Men att både bygga och bevara är omöjligt, säger Sylve Rolandsson från Sveriges Pomologiska Sällskap.

Protesterna mot planerna på att bygga bostäder i Sofiaparken och i samma veva såga ner ett cirka 200 år gammalt äppelträd har varit kraftiga och långvariga.

På tisdagseftermiddagen kallade socialdemokraten och ordföranden i kommunens bygg- och miljönämnd, Jörgen Edsvik, till ett öppet möte i parken.

Hans budskap var att kommunen ska försöka rädda trädet – men inte till vilket pris som helst.

– Vi förhandlar med byggherren om tre saker; att minska byggrätten, att köpa tillbaks marken eller att bygga bostäderna runt trädet. Vi är inte beredda att riskera en skadeståndsprocess som kan bli orimligt dyr för skattebetalarna, säger Jörgen Edsvik.

Denise Fahlander som är aktiv i nätverket Omställning Gävle menar att invånarnas engagemang i frågan måste påverka politikerna och ge resultat.

– Det sociala värdet av ett träd som barn i fem generationer har klättrat i är oerhört stort. Trädet kan mycket väl stå kvar i ytterligare 100 år, säger hon.

Sylve Rolandsson från Sveriges Pomologiska Sällskap menar att det gamla äppelträdet är snudd på unikt.

– Det har en krondiameter på 16,4 meter, det kan vara störst i Sverige. Dessutom är det orört av människohand under hela sin uppväxttid och sådana träd existerar nästan inte utanför vildäppelskogar, säger han.

Enligt honom finns bara ett sätt för kommunen att lösa problemet: Köp tillbaks Sofiaparken och erbjud byggherren annan mark.

– Att bygga och samtidigt bevara trädet är omöjligt. Skyddsområdet runt trädet skulle bli 30 meter runt om, då finns ingen plats för några bostäder, säger han.

Även Per-Olof Erickson på Naturskyddsföreningen vill att parken förblir orörd.

– Det är i parkerna många barn för första gången kommer i kontakt med biologisk mångfald. En gång i tiden beslutades att Gävle skulle ha ett visst antal parker, nu rivs de besluten upp av politiker som vill förtäta staden, säger han.