Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äppelträdet ska bort

Det anrika gamla trädet förlorade mot radhusbygget.
Miljö- och byggnadsnämnden sade ja till bygglovet.

Striden om apeln i Sofiaparken vid Vallbacksskolan blossade upp när kommunen godkände den detaljplan som gör det möjligt att bygga sju radhus. Det bygglov som krävs innebär att trädet måste bort.

Vid dagens möte blev det ja till bygglov med röstsiffrorna åtta mot fem och Kjell Helling, FP; är mycket besviken.

– Vi kan undvara sju radhus för att bevara det här.

C, FP, V, Mp och en moderat ledamot röstade emot. S och resterande moderater röstade ja.

Den expert som kommunen anlitat, Tomas Lagerström, ansåg att trädet ska bevaras. Det är mycket speciellt, både i ett regionalt och nationellt perspektiv och kan leva länge till. Den grova stammen, den stora kronan, rika blomningen och det speciella växtsättet bidrar till att göra trädet unikt. Tomas Lagerström tror att trädet är mellan 150 och 200 år och kan leva i minst 100 år till.

Att flytta det går inte heller enligt utredningen, eftersom det skulle skada trädet så mycket att det riskerar att dö. Sveriges pomologiska sällskaps Sylve Rolandsson har i ett brev till länsstyrelsen föreslagit att trädet ska klassas som naturminne.

– Det här är en unik chans att lyfta fram Gävle turistmässigt. Det finns inget motsvarande i Sverige.

Kjell Helling sätter nu sitt hopp till att markägaren avstår från att bygga i parken.

Nämndens ordförande Jörgen Edsvik säger att kommunen tittat på en lång rad alternativ för att bevara trädet, men att det inte gått att hitta en bra lösning. Att Säga nej till bygglov skulle kunna innebära kostnader på många miljoner för kommunen, som då ska betala skadestånd, återlösa markköpet och betala markägarens bygglovskostnader.

– Långt över tio, kanske 15 miljoner. Hur mycket anser Gävleborna att trädet är värt?

Att få annan mark i utbyte har markägaren inte varit intresserad av enligt Jörgen Edsvik.