Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå...

Annons

...våren
börjar vårsäsongen på våra kulturella institutioner. På lördag (klockan 13) är det dags för två vernissager i Gävle och Sandviken. På Konstcentrum heter årets första utställning ”The Space Between”. Medverkar gör Bas Jan Ader, Maria Lindberg, Latifa Echakhch, Adrian Piper, Mark Raidpere, Gabriela Vanga. Curator är Mats Stjernstedt, född och uppvuxen i Gävle, sedan 2001 chef för konsthallen Index the Swedish Contemporary Art i Stockholm. Vi citerar ur pressmeddelandet: ”...konstverken... rymmer aspekter på identitetspolitik och språk, omtolkade i begrepp som dimension och distans, rumslig förvandling och mentala förskjutningar”. Hm, något säger oss att utställningen på Konsthallen i Sandviken är av lite annan karaktär: Teckning 2009, en jurybedömd utställning i ett samarbete mellan Konstnärsgillet i Gävle och Konsthallen.
...Hofors
öppnas säsongen också på Hofors Konstintresse nu på lördag. Först ut är Gävlekonstnären Malin Wikström som visar målningar till och med den 7 februari.
...teater
är det förstås också nu dags för vårsäsongen på de tiljor som föreställa världen. ”Änkeman Jarl” av Vilhelm Moberg är först ut, både i Sandviken (nu på söndag i Folkets husteatern klockan 19) och i Gävle (på tisdag på teatern klockan 19). Jan de Laval som tidigare gjorde ”Marknadsafton” är regissör och som änkemannen ser vi Björn Gustafson. Nytt i uppsättningen är inlagda religiösa sånger som ”Pärleporten”, ”O, Store Gud” och ”Jag har hört om en stad ovan molnen”.
...musik
och Hofors med för den delen, blir det i kyrkan där på måndag (klockan 19.30 i Paulussalen) ”folkligt från världens hörn” (konstmusik med folklig anknytning). Duo KeMi spelar musik av bland andra Astor Piazzolla, Ravi Shankar, Wilhelm Peterson-Berger. Bakom duon döljer sig Daniel Migdal, violin och Jacob Kellermann, gitarr. Daniel var med på Kammarmusikfestivalen i Sandviken sommaren 2007.
...minneskonserten
infaller den nu på tisdag (19.30) i Sandvikens kyrka då Peter Larsson högtidstalar på Göran Fredrik Göranssons födelsedag. Sandvikens symfoniorkester spelar musik av Smetana och Elgar. Dirigent är Åsa Lundqvist.
...Blombergsson
1800-talskonstnären från Hälsingland som vi i går skrev om med anledning av en ny bok om konstnären, gick det lite hastigt till vid presentationen. Den utmärkta boken, skriven av Lars Nylander heter ”Albert Blombergsson. Liv och konst” och är utgiven av Hälsinglands museum. Bakom utgivningen står också bokförlaget Helsingiana och, förstås, författaren själv. Att boken är värd all den uppmärksamhet den kan få hoppas vi framgick av gårdagens recension.

Mer läsning

Annons