Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apropå symboler...

Det tog inte många minuter efter invigningen av rondellskulpturen vid R80 förrän telefonen ringde. - Tjena, det är "Smörjnippeln" här, du som brukar ha lite koll, vet du va´ som står i rondellen vid R80? -Jo, svarade jag det är ett konstverk. Tyst i luren. Sedan ett flatskratt. Du kan fan inte mena allvar Halvan, sa´ "Nippeln" när han fått lite luft. Joo, dagens sanning konstnären heter Ingo. Då garvade "Nippeln" ännu mer, så dog telefonen.
Men det är bra med skulpturen. Mats Wiberg som arbetar stenhårt för att få ett sjömärke till sta´n (Almagrundet som ni vet) har en ny plan. Att bygga en vattenrondell, byggkostnad 0 kronor, ställ Almagrundet i rondellen i ån, låna lite färg av Ingo eller Ellberg, hon med "Fem elementen" vid norrtull. Böcklingbroder Hans Tjörneryd målar gärna. Nää, förresten ta en annan konstnär. Hans har svårt för rosa. Hursomhelst får Gävle då Sveriges första vattenrondell. Sedan inget flumsnack om att duktiga arbetare på varvet i Gävle byggde Almagrundet utan nå´t riktigt ur den Grekiska mytologin. Om Odysses, sjöguden, och hur han blev inspärrad med den där Cyklopen med ett öga som åt upp sex av Odysses män, de som "seglade ständigt" och nu äntligen seglat färdigt och ankrat i Gävle vid Almagrundet som med sitt fyrtorn som fallos symbol visar virilitet och styrka. Det köper Öström och Widegren direkt och är saken är biff.
Vet ni föresten varför man säger att saken är biff. Joo, när vi som gjorde lumpen för många år sedan lämnade in en permissions ansökan så skulle den granskas, godkännas eller avslås. Kom den tillbaka med orden. "ansökan bifalles" på militärspårkförkortningsvis "a. bif." Då var saken "biff" för beväringen.
När jag tog körkort i Sandviken för länge sedan fick jag åka till Hofors för att övningsköra i rondell. Det var den närmaste rondellen. En 360 graders sväng sedan var man klar och på väg hem igen. Hoforsarna fick åka till Sandviken för att öva på trafikljus körning, det var tider det, inte så (s)nurrigt.
Apropå snurror så hade "svenskan" en artikel om att vindkraftverken var farliga för fågel livet. Bra, ställ omedelbart tre snurror på Båkhar´n där skarven härjar.
SVD har också en grej om att buslivet på sjön i Stockholm ökar. Carin Götblad länspolis sheriff ska sätta upp sex flytande poliskontor i skärgården under sommaren. Inte undra på att man måste stänga kontor i Hofors, Ockelbo, Skutskär.
Jag har köpt slipade solglasögon, sedan dess har jag inte sett solen. Har inte seglat sedan Ålandseskadern, för kallt. Jobbar midsommarhelgen. Hårt liv sjömans livet.
Panta rei
Lasse Halvarsson