Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

År 2030 är det 11 år sedan Gävleborg upplöstes

"Det kan vara den viktigaste dagen för länets framtid. Då samlas företrädare för hela Gävleborg – politiker, näringsliv, organisationer, föreningar och många andra – vid en gemensam målbildsdag för att tillsammans starta arbetet mot framtidens Gävleborg."

Denna storstilade märkesdag är i dag, fredag 16/10. Den äger rum i på Flygstaden i Söderhamn och heter "Målbildsdagen 2030". 600 deltagare har samlats – för att ödsla tid på att diskutera något helt meningslöst.

För år 2030 har det gått elva år sedan länet Gävleborg upplösts. Den 1 januari 2019 kommer dagens län, landsting och regioner (utom de tre storstadslänen) att uppgå i storregioner med 1-2 miljoner invånare, eller undantagsvis som minst 500 000 i glesbefolkade bygder (= i praktiken endast avsett som nödlösning för landets fyra nordliga län).

Regionrådet Eva Lindberg (S) har inget läst, inget hört, och inget förstått av vad civilminister Ardalan Shekarabi stadfäst. Trots att de båda är partikamrater och trots att han är den minister som har regeringsansvarar för den typ av organisation som Eva Lindberg ansvarar för; kommuner, landsting och regioner.

Inte heller det faktum att en av de två personer som utgör den indelningskommitté som civilministern tillsatt, och som ska förbereda storregionreformen, är Gävleborgs förra landshövding Barbro Holmberg, även hon partikamrat med Lindberg, tycks ha väckt hennes nyfikenhet på vad civildepartementet planerar, och som påverkar det som i dag är Gävleborg på ett sådant sätt att dagens "Målbildsdag 2030" är fullständigt bortkastad.

Alla storregionreformförsök hittills har stupat på att de förutsatt att kommuner och landsting själva ska bli överens om vilka storregioner de vill bilda. Därför kommer storregioner nu att bildas av regeringen, om kommuner och landsting inte heller denna gång förmår göra det själva. Som kommunreformen 1971.

Ardalan Shekarabi slog fast detta i en debattartikel i Sveriges största morgontidning den 23/3, skriven på fullt begriplig svenska. Politiker som Gävleborgs väljare valt bör förväntas läsa sådant. Därefter har Barbro Holmberg och indelningskollegan Kent Johansson hållit presskonferens, omskriven i tidningarna i Gävleborg, som länspolitikerna rimligen också förväntas läsa. Shekarabi har också lagt tid på att träffa många av oss ledarskribenter personligen.

Tyvärr har dock inte bara länets S-V-C-MP-ledning missat all nyhetsrapportering om regionfrågan. Det gäller även ledaren för det största oppositionspartiet, Patrik Stenvard (M).

I ett meningsutbyte på en öppen sida på Facebook envisas Stenvard med att hävda saker som:

"Om det blir någon regionbildning, vilket jag är högst tveksam till..."

"Det måste vara lika svårt för honom (= Shekarabi) att köra över sina lokal- och regionpolitiker som för alla andra som har försökt före honom"

"De har ju inte lyckats hittills, trots toppstyrningen"

(Att det är en öppen FB-sida och att det är fråga om M:s högste företrädare i regionen gör att jag med gott samvete kan citera honom för en bredare publik.)

Moderaterna väljer att önsketänka i stället för att påverka. Partiets stora aversion för att det över huvud taget ska finnas en politisk nivå mellan kommun och riksdag spelar dem ett spratt. Det man inte vill ha vill man inte se.

För att skapa en region med 1-2 miljoner invånare där Gävleborg ingår krävs minst tre ytterligare län. En storregion kommer inte att ha några "delregioner" inom sig. Mellan kommun och storregion varken skapas eller behålls någon ytterligare nivå.

"Gävleborg" blir alltså helt irrelevant som begrepp om bara lite drygt tre år. Som tjock-TV, Östberlin eller platåskor. Kartor och reklambroschyrer får sparas för eftervärlden någonstans i Länsmuseets arkiv. Dagens regionkontor i Gävle läggs ner, Svante Lönnbark får söka nytt jobb.

Därför kan man fråga sig varför det tycks vara så viktigt för en del länspolitiker att ha som ingångsvärde i regiondiskussionerna med Barbro Holmberg och Ardalan Shekarabi att Gävleborg måste bestå intakt i en ny region. För, till exempel, Hudiksvalls kommun spelar det väl ingen roll om även Gävle ingår i samma storregion. Än mindre det omvända.

För Gävles del är det helt avgörande att få komma med i den storregion som bildas kring Uppsala, för en sådan kommer med all säkerhet att bildas. Det är den regionen som ligger närmast Stockholm, vilken är landets tillväxtmotor.

Vilka kommuner som i övrigt ingår där spelar för Gävles del ingen som helst roll, möjligen undantaget Sandviken, som kan stärka Gävles förhandlingsposition.

För Gävlepolitikerna är det nu inte läge att vara sentimentala.

LÄS ÄVEN:

Gävle är ingen Norrlandsport

Gävle spårlöst försvunnet

Här är bevisen för att Gävle inte ligger i Norrland

Harnäsbor norrlänningar, Skutskärsbor storsvenskar?

Gävles Norrlandsvisit en historisk parentes

Jörgen Edsvik kan göra en historisk flytt av Gävle

Edsvik ska inte springa Hälsinglands ärenden utan lobba för Gävles bästa