Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det äntligen slut nu?

Ett kvarts sekel av inbördeskrig på Sri Lanka kan äntligen vara över.

På söndagen meddelade de tamilska tigrarna att de ger upp kampen. På måndagen kom dessutom beskedet att den mytomspunne gerillaledaren Velupillay Prabhakaran dödats under ett flyktförsök.

Det långvariga kriget har haft förfärliga konsekvenser för landet, inte minst för de civila som ofta hamnat i kläm mellan de stridande grupperna.

Under årens lopp har 70000 personer dött – 8000 bara under de senaste månaderna. Det finns omkring en miljon interflyktingar i landet och ekonomin har raserats.

Nu kan, i bästa fall, en fredsprocess påbörjas. Men vägen framåt lär inte bli lätt. Båda sidor har gjort sig skyldiga till grova övergrepp på civilbefolkningen och regeringsstyrkornas slutoffensiv har knappast lagt grunden för något försoningsarbete.

Omvärlden måste pressa Sri Lankas regering så att den snabbt ser till att ge den tamilska minoriteten dess rättigheter. Om diskrimineringen av tamiler fortsätter är risken stor att konflikten blossar upp på nytt.