Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det här ­semester?

Annons

Det är en slitsam semestervecka i sommarvillan i Tylösand!

Tänk er surströmmingsfest, kräftskiva, en lossnad stortånagel på barnbarnet, sjövilda poliser och en vildare Järbobo och ingen utdelning på travet. Värre än så kan det inte bli.

Det positiva är att Gefle spöade Halmstad, men det har fått till följd att Bengan och jag är lite utmobbade i villakvarteren eftersom vi först utlovade storstryk för HBK och det infriades också.

HBK har en hejaramsa som lyder ”Himlen är blå tack vare HBK”.

I måndags var himlen kolsvart och det kom 63 millimeter regn på förmiddagen. Naturligtvis skulle hustrun göra fläskpannkaka, men det är svårt med ett sinande mölklager. Då är det tur att jag finns. Likt Stålmannen flög jag till butiken och handlade.

Surströmmingen inleddes med öppning av burkar och sedan rusade vi med Bengan i täten, likt Jarl Kulle gjorde med julbålen i Fanny och Alexander. Där stod grevar, baroner, småländska bilförsäljare och några skeppsredare och höll för näsorna.

Sedan började festen och så berättade Bengan från Eskilstuna om sina problem med sin hustru. Här ligger S-Bengans, S står för Sandviken, och min hustru i lä.

– Hon får frukost på sängen 364 dagar per år. Den resterande dagen, när jag fyller blir hon alltid sååå kaffesugen klockan fem på morgonen att hon mååååste gå upp och brygga kaffe, suckade E-Bengan.

– Och tänk när hon skulle delta på en motionskampanj på sitt jobb. Då fick jag köra henne med bilen med cykeln i bagaget. När vi sedan kom fram till den långa nedeförsbacken på några kilometer hoppade hon ur bilen och gled sakta ner till sin arbetsplats.

Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst, men E-Bengan ska höras, och det gör han.

– Så här roligt har jag inte haft på flera år, tjöt HBK-Roger.

Nu väntar kräftorna i kväll efter bastun. Själv anser jag kräftor vara ett onödigt ont. Mycket jobb för lite mat. Nej, här ska en pöse räkor inköpas. Några ägg ska hårdkokas, skivas och läggas på vitt bröd. En liten klick majonnäs och sedan ska de nyskalade räkorna placeras i form av ett berg uppapå.

Dä ä grejer dä.

Barnbarnet gillar hellre köttbullar och hennes kärlekskranka kompis, kärleken vars pappa är polis, gillar helst hustruns nyskalade kräftor.

Sedan väntar vi på att Järbo-Bertil, en inhyst gäst hos S-Bengan ska ta upp allsången. Det gör han så gärna.

De sjövilda poliserna har nu rest hem. De sprang som förgiftade illrar i området. Men polisen från Järbo han fick i alla fall tid över att skriva några versrader till mig. Håll till godo:

”Jag hittade dessa fina längst bak i kylen

då ä bara te körka av kapsylen”

Så det är faktiskt fler poliser från Sandviken i Tylösand än det är hemma på gatorna.

Stortåfadäsen kom som avslutning på surströmmingsfesten.

Barnbarnet sprang ihop med den kärlekskranke kompisen och vips stod nageln i en helt annan vinkel.

Det blev besök hos farbror doktorn och så försvann nageln. Barnbarnet pallade för smärtan – men kompisen svimmade.

Nu hade jag säkert klarat av det själv – att rycka nageln, men barnbarnet litade inte riktigt på sin kära farfar.

Nej nu har jag inte tid att skriva mer. Ska fixa till lite färsk makrill i ugnen och till den ska vi ha potatissorten Rocket. Också en kall immig öl slinker säkert ner. Det är nämligen olidlig värme på de här sydliga breddgraderna.

Ha det bra i helgen

– det ska jag ha.

Fler fredagskrönikor på gd.se!

”Barnbarnet sprang ihop med den kärlekskranke kompisen och vips stod nageln i en helt annan vinkel.”