Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det ingen fisketillsyn numera i Gavleån?

/

Annons

Det är med stor oro jag fått ta emot observationer från allmänheten, fiskekompisar med flera att de restriktioner som finns för sportfisket vid Gavleån inte efterlevs. Senast häromdagen fick jag ett meddelande från en yngre sportfiskare som såg men också konfronterade fiskare som plockade upp alldeles för små gösar.

Inte bra att yngre sportfiskeintresserade konfronterar dessa ”tjuvfiskare” vid ån, men även brotten vid ån måste ju stävjas om inte vårt fina gösbestånd ska dö ut totalt. Jag fiskar själv regelbundet vid ån, olika arter, men det är en art som jag tycker gått tillbaks både till antal och storlek och det är gösen.

Intresset för fisket vid ån är stort för både ung som gammal och lär inte minska framöver med ett sort antal nysvenskar som gärna vill fiska. Det är det nu av största vikt att något görs, vi kan inte låta det här fortsätta. Dessvärre är ju gösen inte bara god att äta och en rolig sportfisk, den inbringar ju en hel del inkomster till de som fiskar för ekonomins skull också.

Har ju tidigare själv varit fisketillsynare vid ån och som sådan undrar jag vilka som upprätthåller ordningen utmed ån i dag? Jag vet att det finns några enstaka aktiva som tittar till fisket då och då, men det behövs fler tillsynare, helt klart. Ifjol hade kommunen väktare som gjorde stickprovskontroller – har inte hört/sett något sådant i år?

Tacksam för svar från ansvariga på Gävle kommun!

Med vänlig hälsning

Tony Berggren fd. Fisketillsynare gavleoring

Svar direkt:

För att i första hand kunna erbjuda barn och unga ett bra och lättillgängligt fritidsfiske förvaltar Kultur & Fritid Gävle, på uppdrag av Nedre Gavleåns fiskevårdsområdesförening, fisket i Gavleån mellan Strömdalens kraftverk och havet. För att fiska där måste man som fiskare ta del av gällande fiskeregler och förse sig med ett fiskekort. Fiskekortet är i dag helt gratis och kan antingen hämtas ut hos någon av sportfiskebutikerna i stan, hos Gävle Turistcenter eller skrivas ut från gavle.se.

I nedre Gavleån finns ett fantastiskt fiske med flera olika fiskarter men mest omfattande är fisket efter gös. Syftet med fiskereglerna är att försöka begränsa fisket så att det kan bedrivas långsiktigt hållbart utan att fiskbestånden tar skada. På så sätt blir det möjligt även för kommande generationer fiskare att kunna bedriva ett bra fritidsfiske i ån. De flesta som fiskar följer de fiskeregler som finns men det finns tyvärr även de som fiskar utan fiskekort och som struntar i reglerna vilket kan påverka fiskbestånden negativt. 

För att kontrollera att fiskereglerna följs hade Kultur & Fritid tidigare ett system med frivilliga fiskevärdar/fisketillsynsmän. Detta har tyvärr fungerat dåligt och i praktiken upphört beroende på att fiskevärdarna upplevt att deras tillsyn inte haft någon effekt. Problemen har bland annat varit att vissa fiskare vägrat uppvisa fiskekort och legitimation samt ibland även varit direkt hotfulla. I år liksom under de senaste åren har fisketillsynen framför allt skötts via vaktbolag som periodvis gjort stickprovskontroller längs ån. Denna tillsyn har bekostats av Kultur & fritid, Länsstyrelsen och Fiskevårdsområdet. Fisketillsyn med hjälp av anlitade vaktbolag är kostsam och kan endast göras i begränsad omfattning samtidigt som de som fiskar i ån kan vara ute dygnet runt sju dagar i veckan.

Fiskevårdsområdet och förvaltningen av fisket i Nedre Gavleån håller just nu på att ses över och i det arbetet ingår även att försöka förbättra fisketillsynen. Ambitionen är att hitta former för den mer löpande fisketillsynen som kan komplettera vaktbolagets stickprovskontroller.

Pär Granström

Fritidsstrateg, Kultur & fritid, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons