Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det möjligt med så många radikala muslimer i Gävle? 

Med anledning av Gefle Dagblads propagandakrig mot Gävles moské så vill jag skriva ett par rader som ger min bild av moskén och berätta om min upplevelse varje gång jag besöker denna unika moské. 

Gefle Dagblad har flitigt skrivit artiklar som smutskastar moskén, anklagar moskén för att ha radikala åsikter, att moskén har varit flitigt besökt av radikala profiler och att moskén inte tar sitt ansvar.

Bilden är tagen i torsdags i Gävle moské under nattbönen. Det är ett par hundra på bilden som ber. 

Många nationaliteter finns representerade, bland annat etniska svenskar, syrier, somalier, eritreaner, turkar, irakier, kurder, libaneser, tjetjener, tunisier, marockaner, jordanier, palestinier, albaner, bosnier och många andra nationaliteter. Bland alla dessa nationaliteter finner vi läkare, lärare, jurister, ekonomer, ingenjörer, bilmekaniker, studenter och personer som lever på försörjningsstöd. 

Kan alla ovanstående etniska grupper med olika utbildningar och bakgrunder, vara enade i en radikal moské? Är det inte konstigt att så många olika nationaliteter samlas under ett och samma tak, stå sida vid sida och be tillsammans bakom en och samma imam? 

På vilket sätt är det objektivt och rättvist att döma alla dessa muslimer för att vara radikala. Enligt GD så har någon i församlingen yttrat sig radikalt. Innebär detta att varje gång en person yttrar sig på fel sätt eller begår ett misstag alternativ ett brott så ska man döma en hel församling?

Jag kommer ihåg när Israels före detta primärminister Ariel Sharon dog, så hyllades han av bland annat Carl Bildt. Sharon som stod anklagad för brott mot mänskliga rättigheter och massmord, och var dessutom häktad i sin frånvaro av flera stora europeiska domstolar. Krävdes regeringen på svar av media? Blev regeringen kopplade till att hylla massmördare? 

Majoriteten sökningar på ordet muslim ger negativa artiklar i tidningen. Innebär detta att jag ska dra slutsatsen att tidningen är islamofobisk? 

GD anser att moskén har ett ansvar, jag håller med. Frågan är, vad anser GD vara ansvar? Att gå ut och ta avstånd för något som ingen i moskén står för? Eller är moskéns ansvar att se till att församlingens medlemmar och besökare vara en självklar del av svenska samhället. Så som man har bidragit till att utbilda ungdomar till att engagera sig i samhällsfrågor och bli erkända som självklara eldsjälar i sina städer. Jag är en av dessa ungdomar, Hussein Hamad är en annan, Raad Al-Duhan är en tredje och listan är lång! Vi alla har utbildat oss och blivit uppfostrade av imamen i Gävles moské. 

Resultatet av våra insatser i samhället finns tydliga och tillgängliga att ta del av för den som vill. Tyvärr så hade GD svårt att hitta den informationen om Gävles moskés godhet och engagemang.

Imamen avsätter hela dagar, året om till att hjälpa människor på ideell basis, är ett annat bevis på hur moskén tar ansvar. 

Moskén är en mötesplats för alla oavsett religion och etnicitet. Den är öppen alla dagar inklusive lördag och söndag. Alla är välkomna och alla känner sig välkomna när de väl tar sig till moskén. 

Imamens uppgift är att se till att råda, vägleda och uppmuntra människor. Oavsett bakgrund, hudfärg, utbildning eller uppfattning. I stället för att ställa imamen till svars för vad andra gör. Som journalist bör man istället fråga sig själva, vad har vi gjort för att underlätta imamens arbete i samhället? Har vi sett till att de anställs och får betalt för deras arbete som sparar skattebetalarna miljontals kronor årligen? Har vi skrivit artiklar om imamers vardag och vilka utmaningar de genomgår dagligen? Har vi undvikit att sprida propaganda och kräva svar på saker som imamen inte har något med att göra? Eller har vi ägnat oss åt att skriva artiklar som skapar oreda och hat i samhället? 

På samma sätt som det finns negativa artiklar och journalister som sprider propaganda och säljer sin objektivitet för pengar, så finns det några personer bland muslimer som har radikala åsikter.

Jag tycker att GD och alla andra tidningar som vill skriva om moskéer och muslimer först ska besöka moskén ett antal gånger, utan sina brickor och kameror. Sitta ner och lyssna på vad imamen säger under fredagspredikan och vilka uppmaningar han skickar till stadens muslimer. Sedan får journalisterna skriva utifrån det de själva ha hört och sett. Det ger en trovärdig och rättvis bild av en moské. 

Vänligen, en flitig besökare av Gävles moské, en elev hos imamen och engagerad person i samhällsfrågor!

Med vänliga hälsningar

Najim Al-Ganas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare