Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det redan höst?

Sommar är det när medeltemperaturen överstiger tio grader under dygnet säger SMHI.

Så då är det höst redan. Före midsommar. Jag som var övertygad om att sommaren skulle bli som getingsommaren för 50 år sedan. En sommar som den dåvarande stadsministern Tage Erlander, lång och torr. Gick och köpte slipade solglasögon för att kunna se sjömärken. Det kanske hade varit bättre att investera i en mörkerkikare. Alla pratar väder nu vid midsommar. Det är högtryck för kallprat. Det finns länder där solen alltid skiner, dom har inget uttryck för vackert väder. Konstigt eller hur. Läser på Facebook om att ”midsommarnattens köld blir hård”, man kommer att sjunga nationalsången med texten ”Ja jag vill leva jag vill dö i solen.”

Spindeln syr något som liknar ett paraply.

Charter-Christer han satsade på ett nytt regnställ till denna säsong. Vinnare. Han drog till Kroatien och seglade för en vecka sedan. Han sa lyckligt när han kom hem, att det var det värsta regnande han varit med om på över tjugo år i Medelhavet.

Lundgren meddelar från luften att han sett en jätteballong i havet utanför Gävle, det kanske var en sån där väderballong. Inte undra på att luften gick ur den när den fick midsommarprognosen.

Sedan har Lundgren sett Volvo-Oceanrace starten i Göteborg på första parkett från 2000 foot. Apropå flygbilder. Min gamle chefredaktör, Traktor-Robban fraktar grus med traktorn, en BM 36, i Utvalnäs. Antingen bygger han väl på en vågbrytare eller så gräver han upp piren så att inte den inte syns för väl när byggnadsnämnden ska upp och flygplåta. Det kallar jag för en grävande journalist. Varje gång han hör ett flygplan startar Robban traktorn så att röken från traktorn ligger som en lokal dimbank över Utvalnäs. Men om byggnadsnämnden ringer mig så har jag en fin, fin flygbild över fastigheten.

Elektriska Roffe håller på att installera en värsting GPS i sin båt. Men det är många kablar som ska dras. Hårt liv sjömanslivet.

Förr klarade man sig med en kompass. Farten räknade man ut med en spottlogg. Spottloggen fungerar om man gör följande. Man spottar i höjd med fören, följer sedan loskan till aktern under det att man räknar antalet sekunder. Sedan dividerar man båtens dubbla längd i meter med antalet sekunder och då får man farten i knop. I Stockholms skärgård kunde man förr gå iland och köpa skorpor för att få reda på vilken ö man var vid. Det stod alltid öns namn på påsen. Det går inte idag nu står det Pågen eller Polarbröd på allt bröd. Jo, det är ju förstås rätt att man befinner sig någonstans mellan Skåne och Älvsbyn.

Widegren meddelar från sin semesterö att han och snurran tar en sup vid midsommar så båda blir i gasen.

Fortsatt glad midsommar på er.

Panta rei