Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är ditt barn försäkrat under lovet?

Tusentals svenska barn kan vara oförsäkrade under sommarlovet. Först när skolorna startar i höst igen gäller åter de kollektiva olycksfallsförsäkringarna i många kommuner. Som i Gävle och i Hofors.

GD berättade i går att många barn årligen skadas på de svenska lekplatserna. Vanligast förekommande är olyckorna på och runt omkring lekredskapen på skolgårdarna. Händelser som således troligt sker under skoltid, då barnen är olycksfallsförsäkrade genom sina hemkommuners kollektiva försäkringar.

De flesta svenska kommunerna har tecknat försäkringar som även gäller under de mantalsskrivna barnens fritid. I kommuner som Sandviken, Ockelbo och Älvkarleby täcker den kollektiva försäkringen även olyckshändelser under barnens skollov, även på lekplatser långt ifrån skolgården.

Men i ungefär var sjätte svensk kommun gäller bara den kollektiva och kommunala försäkringen så länge barnen befinner sig i kommunens verksamhet. För att barnen ska vara heltidsförsäkrade krävs privata försäkringar vid sidan om. Så är fallet i till exempel Hofors kommun.

Så är det också i Gävle kommun berättar Maria Helgeson, informatör vid barn- och ungdomsförvaltiningen.

– Vår försäkring täcker olycksfall när barnen är i eller är på väg till och från skolan. Den gäller också när man är på fritids eller i annan barnomsorg. Men när barnen är hemma är det föräldrarnas försäkringar som gäller, säger hon.

Maria Helgeson kan inte uttala sig hur resonemanget kring val av försäkringstyp har gått bland politikerna i Gävle. Men kommunen har så länge hon kan minnas bara haft försäkringar som endast täcker olycksfall under verksamhetstid. Något som kommunen också alltid varit noggrann att informera föräldrar om, påpekar hon.

– Vid varje läsårsstart skickar vi ut personliga brev till alla elever. Information om försäkringen finns också på kommunens hemsida året om. Jag är övertygad om att föräldrarna känner till villkoren i vår försäkring. Vi skickar ju inte bara ut brev när vi byter försäkringsbolag, säger Maria Helgeson.