Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du i Grekland? Hör av dig!

/
  • Invånare i Kapsala på ön Evia kämpar mot elden. Foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS/AP/Scanpix

GREKLAND Kampen mot de sannolikt anlagda lågorna i Grekland blir allt mer förtvivlad. Skräckslagna bybor flyr lågorna som skördat 56 liv. På söndagen nådde elden det antika Olympia.
Är du på plats? Har du bilder? Mejla Gefle Dagblad eller ring 026-15 96 01.

Annons
Bränderna hade vid 17-tiden nått Olympia vars kringliggande byar evakuerats. Bostäder brann, elektriciteten låg nere och Olympiamuseet framför Zeustemplet slickades av lågorna, skrev nyhetsbyrån AFP. Olympia som finns med på FN:s världsarvslista hyser det stadion och de tempel där de Olympiska spelen arrangerades under antik tid och där kulstötningen arrangerades under OS 2004. Den olympiska elden tänds där vartannat år.
Enligt en avdelningschef vid kulturdepartementet ska dock ruinerna ha kunnat räddas.

Elden som bröt ut på halvön Peloponnesos i fredags har spritts snabbt, dödat minst 51 personer, förstört runt 500 hem och tvingat tusentals personer på flykt. Omkring 9000 brandmän, understödda av 500 soldater, 1800 brandbilar, flygplan och helikoptrar har tagits med i arbetet.
-Vi har att göra med en nationell katastrof utan motstycke, sade räddningstjänstens talesman Nikolaos Diamantis till AFP.
-Det brinner i mer än hälften av landet.
Värmeböljan som gjort den grekiska landsbygden så sårbar fortsatte på söndagen. Vindarna var något svagare men fortfarande tillräckligt starka för att bistå elden.

GD:s kulturreporter Sanna Wikström befinner sig på ön Syros, fyra timmars båtresa sydost om Aten. Här brinner det inte, men också på Syros blåser det ordentligt, mer än Sanna Wikström varit med om någon gång under de 20-25 år som hon regelbundet återvänt till Grekland.
Katastrofen märks på stämningen på ön och bränderna är det alla pratar om.
- Det vi ser är det vi ser på tv. De visar dygnet runt, berättar hon.

Brandkåren fick på söndagen förstärkning från bland andra Frankrike, Italien och Cypern. Svenska räddningsverket har lovat ställa upp med en helikopter.
Samtal med EU pågår för att få tillskott från särskilda katastroffonder. Sammanlagt 14 flygplan och 10 helikoptrar samt brandmän har hittills erbjudits från Medelhavs- och EU-länder, rapporterar AFP.
Förutom på Peloponnesos har det brunnit i den västra delen av landet, på Evia samt i Attika, området runt Aten.
Aten var på söndagen täckt av vit aska från bränderna i stadens utkanter. På landets näst största ö Evia flydde människor i bilar, lastbilar och båtar. Färjor förde drabbade familjer till fastlandet. Tillfällig logi utgörs av campingar på stränderna.
Politikerna har avbrutit arbetet inför valet i september och flaggor vajar på halv stång medan Grekland iakttar tre dagars landssorg.

Bränderna på Peloponnesos har följts av brandhärdar runtom i landet, vilket fått premiärminister Kostas Karamanlis att tala om mordbrännare:
-Staten kommer att göra allt i sin makt för att hitta de skyldiga och straffa dem.
Lokalbefolkningen såväl som myndigheterna misstänker också att många bränder är anlagda av markspekulanter som vill kunna sälja brandskadade allmänningar.
-Det här är till hundra procent organiserat, slår staden Zacharos borgmästare Pantazis Chronopoulos fast.
En 65-årig man har åtalats för mordbrand och mord efter en brand som dödade sex personer i den sydliga staden Aeropolis. Två ungdomar har också gripits misstänkta för mordbrand i Kavala i norr, rapporterar BBC:s nätupplaga.

GD/TT

Mer läsning

Annons