Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är golf jobb för en polis?

GÄVLE Golf är av grenarna i polisernas årliga riksmästerskap. Eftersom sporten räknas som tjänstenära slipper deltagarna löneavdrag.- Det är orimligt, säger Lars Norrström, biträdande länspolismästare.

Annons
Polismästaren kände inte till att golf räknas som tjänstenära idrott - varje sådan sport anses vara nyttig för polismannens tjänsteutövning och medför inte löneavdrag.
- Enligt mitt sätt att se är golf inte tjänstenära idrott. På SM i Sandviken för poliser och brandmän nyligen var det fälttävlan. Att orientera, springa och skjuta pistol är typiska tjänstenära idrotter, säger Lars Norrström.
Uppenbarligen var andra höga polischefer obekanta med att golf är en gren i riksmästerskapen. Den nya länspolismästaren i Stockholm, Carin Göthblad, var i ett tv-inslag kritisk till att golfen fått sådan status.
Grenen är bland annat populär på Gävlepolisens kriminalavdelning.
- All idrott som har lokala eller länsvisa sammandrabbningar är tjänstenära. De som tycker att det är att lata sig vet inte vad de talar om, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare med 13 i handicap, och hänvisar till att anställda inom kommun och landsting har möjlighet att möta varandra i tävling på betald arbetstid.
- Det är ju socialt. Men jag tror inte att någon härifrån deltog, säger Anders Lyrberg på ungdomsroteln, med 24 i handicap.
För att få ställa upp i polismästerskapet krävs 11 eller bättre i handicap.
Biträdande länspolismästaren Lars Norrström har inget handicap eftersom han inte spelar golf.
- Nej. Men jag kan tänka mig att börja.

Mats Hedström