Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...är Martins nya banrekord

Martin Wendel, förstaårssenior från Gävle GK, har väntat länge på fullträffen. I går kom den. Med en eagle, sex birdies och elva par krossade Martin med 62 slag banrekordet vid Älvkarleby Open.

Ändå vann inte Martin. Det gjorde Europatourspelaren Dennis Edlund från Mälarö. Han hade två slags marginal till den betydligt yngre Gävlespelaren.

22-årige Martin ledde länge i klubbhuset. Efter att ha gått första varvet två över par, inledde han andra rondens sista nio hål med birdie-eagle-par-birdie-birdie-birdie och gick upp som en raket genom resultatlistan.

– Vilken fröjd att få se hans spel! Martin hade verkligen koll på det han gjorde, både ute på banan och på greenerna, berömde en av hans medspelare i bollen, Per Lif från Hofors.

Martin träffade 17 av 18 greener och hade 29 slag på sina sista nio hål (som är banans första nio). Dessförinnan hade han gjort mer mänskliga 33 slag från hål 10 till 18.

– Det har känts stabilt under de senaste tävlingarna utan att jag fått till riktigt bra resultat, säger Martin. Men nu lossnade det och på 9-hålsslingan när jag gjorde 29 slag var jag verkligen i zonen.

62:an innebar att Martin hade fyra slag lägre resultat än förre klubbkamraten Robert Löfqvists gamla banrekord. Även Dennis Edlund underskred den noteringen, sedan han gjort sin andra rond på 63 slag.

Martin snuvades alltså på vinsten men hade svårt att förarga sig. Drygt tio tusen kronor i prispengar är mer än vad han spelat in i år. Banrekordet överskuggade dock allt annat.

– Mitt bästa tävlingsresultat tidigare är sex under par. Nu blev det två bättre, säger den trots uppståndelsen kolugne Gävlespelaren, som tagit ett par kliv uppåt i spelstandard jämfört med förra säsongen.

Inte bara banrekordet utan även vinstrekordet för Älvkarleby Open rök all världens väg. Det tidigare bästa segerresultatet löd på 138 slag. Nu underskreds det med marginal av Dennis Edlund och Martin Wendel, sex respektive fyra slag.

Anmärkningsvärt är att de två toppmännen nådde sina fenomenala siffror under andra ronden, då det var betydligt svårare förhållanden med hård vind. Under förmiddagens spel i vindstilla gick tretton man på eller under banans par (67 som lägst) att jämföra med elva spelare efter matrasten. Det ger ett besked om vilket storspel de två i täten visade upp.

Martin var inte mindre än tio slag bättre än under förmiddagspasset, medan Dennis förbättrade sig med sex slag.

Av övriga Gästrikespelare placerade sig Gävles Magnus Ohlsson på åttonde plats, totalt ett över banans par. Fjolårsvinnaren Marcus Norgren – som i år representerar Gävle GK, där han är instruktör och tillbringar en stor del av sin tid med att ge lektioner i just Älvkarleby – var liksom Per Lif ytterligare ett slag distanserad av det suveräna tätparet.

FRILLE ERIKSSON